Nagehan Alçı sistem konusunda çark etti, Ahmet Hakan tepki gösterdi

Nagehan Alçı, geçmişte savunduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin aleyhine yazarak, "Yeni sistemde cumhurbaşkanı tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı" dedi. Alçı'ya Ahmet Hakan tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muhalefetin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme dönüş konusunda ortak adım atmasıyla başlayan sistem tartışması iktidarı destekleyen gazeteciler arasında da yankı buldu.

Geçmişte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliğine destek veren ve "Tabii gönül isterdi ki bu vesileyle tam anlamıyla bir başkanlık sistemine geçebilelim ama matematik ortada" diyen Habertürk yazarı Nagehan Alçı, iki gün üst üste sistemin değişmesi ve Cumhurbaşkanı yetkilerinin minimuma indirilmesi konusunda yazı yayınladı. Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Alçı'ya tepki gösterdi.

İLK YAZI: CUMHURBAŞKANI TAM YETKİSİZ VE TAM GÜÇSÜZ OLMALI

Alçı, 'Millet İttifakı köprüden önceki son çıkışa dikkat etmeli…' başlıklı yazısında, şu ifadeleri kullandı:

"Tam yetkisiz ve tamamen sembolik Cumhurbaşkanlığı makamı anayasal olarak planlanmalı. Eski parlamentarizmden farklı olarak Cumhurbaşkanı kesinlikle tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı.

Cumhurbaşkanlığı devletin ve milletin birliğini temsil etmeli ve yeniden Çankaya’ya taşınmalı.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı adeta Norveç Kralı gibi sembolik ve siyaset-üstü olmalı. İç politikanın p’si bile Çankaya’ya girmemeli.

Yeni Cumhurbaşkanı’nı yeni parlamento seçmeli.

Devleti Başbakan yönetmeli. Başbakanlık makamı güçlü olmalı. Mevcut Beştepe külliyesinin yapımı zaten Başbakanlık merkez ofisi diye başlamıştı."

İKİNCİ YAZI: KISITLI BÜTÇESİ VE MİNİMUM SAYIDA ÇALIŞANI OLMALI

Alçı, bugün yayınlanan 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden Başbakanlık Hükümet Sistemi’ne geçiş mümkün mü?' başlıklı yazısında da şu ifadeleri kullandı: 

"... yeni sistemde en önemli mevzu kesinlikle Cumhurbaşkanı’nın tam yetkisiz ve tamamen sembolik olması. Ayrıca yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı makamının çok kısıtlı bir bütçesi ve minimum sayıda çalışanı olmalı. Devletin birliğini temsil eden saygınlığı yüksek bir makam ama ne yürütmeyi ne yasamayı ne yargıyı şekillendirme gücü yok."

AHMET HAKAN: KOMEDİYE BAKAR MISINIZ

Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Nagehan Alçı'nın "Yeni sistemde cumhurbaşkanı tam yetkisiz ve tam güçsüz olmalı, iç politikanın p'si bile Çankaya'ya girmemeli" şeklindeki ifadelerine tepki gösterdi. Bugünkü yazısında Nagehan Alçı'yı sert sözlerle eleştiren Ahmet Hakan, şunları yazdı:

"Sistem tartışmaları, bazılarının gözünü karartmış durumda.

Bir gazeteci çıkmış şöyle diyor:

“Yeniden başbakanlık modeli gelecekse cumhurbaşkanı tam yetkisiz olmalı, politikanın p’si bile Çankaya’ya taşınmamalı.”

Komediye bakar mısınız?

Oy verilecek... Seçilecek... Temsil makamında olacak... Cumhurbaşkanı diye saygı duyulacak... Törenlerde en önde olacak...

Ama hiçbir yetkisi olmayacak ve politikanın p’sine bile karışamayacak.

İyi de bu durumda...

Böyle bir cumhurbaşkanına..."

Ayrılan bütçeye, ayrılan kadroya yazık değil mi?

İsraf denilen şey, bu değilse nedir?"

(HABER MERKEZİ)