Naci Görür, Göttingen Üniversitesi'nin keşfiyle ilgili konuştu: Enerji biriktiriyor
Göttingen Üniversitesi'nin Türkiye’nin altındaki yarığı keşfetmesi gündem olurken Naci Görür, konuyla ilgili açıklama yaptı. Görür, "Depremler doğudan batıya doğru ilerliyor" dedi.
DUVAR - Alman bilim insanları, Türkiye’den İran’a kadar uzanan 1500 kilometrelik bir yarık tespit etti. Bu endişe verici keşif, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün sık sık vurguladığı yüksek deprem riski ile ilgili açıklamalarını yeniden gündeme taşıdı.
Habertürk canlı yayınına katılan Görür, bölgedeki duruma ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Bingöl Karlıova'dan başlıyor Yunanistan'a kadar gidiyor. Bu fay levha sınırı. Depremler levha sınırında ya da içinde olur. Kuzey Anadolu Fayı'nın bir davranışı var. Depremleri doğudan batıya doğru taşıyor. Her nerede deprem olmuşsa bir sonraki deprem batısında olmuş.
Deprem doğudan batıya göç ediyor. En son deprem Marmara'nın kapısını çaldı. Marmara'da da deprem olunca Kuzey Anadolu yaklaşık 200 sene depreme mola verecek. Yan kollarda deprem olacak ama ana hatta deprem olmayacak. Bitlis Zağros Fayı bindirme fayı. Bitlis Zağros kuşağı kapanmış okyanusu temsil eder. Doğu Akdeniz Neotetis dediğimiz okyanusun kalıntısıdır. "
Olası İstanbul depremine ilişkin de konuşan Görür, 30 yıl içinde büyük bir deprem olacağını yineleyip gerçekleşme olasılığına ilişkin yüzde 47 oran verdi. Deprem beklenen fay hattı hakkında da konuşan Görür, bölgelere dikkat çekip "Kırılmamış yere enerji transfer edilir. Transfer edilen kesim orta Marmara fayı. Sebebi burada enerji birikiyor. Özelikle kıyı bölgelere dikkat etmek gerekir" dedi.