Naci Görür: Depremde yıkım kader değil, siyasi irade eksik

Prof. Dr. Naci Görür, “Depremi durduramayız ama depremde yıkım, afet ve ölüm kaderimiz değildir. Bunu başaran toplumlar var. Biz de eksik olan bir şey var: Siyasi irade” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karabük’te düzenlenen deprem zirvesinde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “Millet olarak aklımızı başımıza toplayıp şu deprem belasını bize yakışır bir şekilde bilimin ışığı altında halletmemiz lazım. Depremi durduramayız ama depremde yıkım, afet ve ölüm kaderimiz değildir” diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, “Kentsel Dönüşüm, Markalaşma, Karabük ve Çevresi Deprem-Afet Zirvesi”; Safranbolu Belediyesi, Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu ve Karabük Dernekler Federasyonu iş birliği ile Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür merkezinde yapıldı.

Zirveye CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin ile Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de katıldı.

Zirvede Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye, Deprem ve Karabük”; 21. Dönem TBMM Başkanvekili ve 57. Dönem Devlet Bakanı Prof. Dr. Yüksel Yalova, “Akıllı Kentler ve Markalaşma”; Prof. Dr. Ali Akdemir, “STK’ların Deprem ve Afetlerdeki Önemi”; Prof. Dr. Aynur Aydın, “Afet Yönetimi ve Doğal Kaynaklar” başlıklı sunumlarını yaptı.

'GÜNLÜK HAYATIMIZI BİLE DEĞİŞTİRMEDEN DEPREMLERE RAĞMEN YAŞARIZ'

Konuşmasını yapan Naci Görür, “Eğer biz bu depremleri alt edemezsek, her depremde binlerce onbinlerce insanımızı toprağa verirsek ülkemizi, soyumuzu özgür bağımsız olarak geleceğe taşıyamayız. Onun için millet olarak aklımızı başımıza toplayıp şu deprem belasını bize yakışır bir şekilde bilimin ışığı altında halletmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“Depremi durduramayız ama depremde yıkım, afet ve ölüm kaderimiz değildir” diyen Görür, “Deprem dirençli yerleşim alanları oluşturmak sureti ile günlük hayatımızı bile değiştirmeden depremlere rağmen yaşarız. Bunu başaran toplumlar var. Bunu başaran bilim var, teknoloji var. Nitekim bakın Kaliforniya, Meksika, İtalya, Şili, Çin, Hindistan daha da sayabilirim. Bizim neyimiz eksik dediğimiz zaman aklınıza gelen her şeyimiz var. Eksik olan bir şey var, siyasi irade. Bu ülkeyi yönetenler deprem işini ciddiye almak zorunda. Deprem işini siyaset üstü kabul etmek zorunda ve gerekeni yapmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Depremler için “kader” denilmesini “İslamiyet'e iftira” olarak nitelendiren Görür, “Bu bizim kaderimizdir denilen, bizi yaratana iftira etmeyi, kutsal dinimize de iftira etmeyi bırakın. Bizim dinimiz sevgi dinidir. Yaşatmak için olan bir dindir, bilime önem verir. Çin’de de olsa gidin alın der, bir harf öğretenin de kulu kölesi olun diyen bir dindir. Dolayısıyla cehaletimizi, yanlış bilgilerimizi bu işe yorumlamayalım” dedi. (HABER MERKEZİ)