Myanmar'daki çatışmalar Çin'e sıçradı: Sınır kasabasında 5 yaralı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Myanmar'da ordu ile askeri yönetim karşıtı gruplar arasındaki çatışmalar sırasında sınır kasabasına top mermileri atıldığını ve 5 kişinin yaralandığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'da ordu ile cunta yönetimi karşıtı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar Çin'e sıçradı. Çatışma esnasında atılan top mermilerinin, Çin'in Myanmar sınırındaki bir kasabaya isabet ettiği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı, kasabaya atılan top mermileri nedeniyle 5 kişinin yaralandığını duyurdu.

'ATEŞKES ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ'

Bakanlık Sözcüsü Wang Wenbin, "Bir kez daha çatışmanın tüm taraflarından ateşkeste anlaşmalarını, çatışmayı durdurmalarını ve bu tür olayların tekrarını önlemek için önlemler almasını talep ediyoruz" ifadekerini kullandı. Wenbin, vatandaşlarının can ve mallarını korumak için Pekin yönetiminin gerekli adımları atacağını da sözlerine ekledi. Global Times ise, Yunnan eyaleetinin Nansan kasabasında yaralananların tedavi altına alındığını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Çin’in Myanmar büyükelçiliği, güvenlik risklerini gerekçe göstererek vatandaşlarından Myanmar’daki sınır bölgesini mümkün olan en kısa sürede terk etmelerini istemişti.

MYANMAR'DA DARBE

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi öldü, binlerce gösterici gözaltına alındı. Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'na göre, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı. Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler myanmar çin cunta