Myanmar'da polis ateş açtı: En az 10 kişi öldü

Myanmar'da 1 Şubat'ta yapılan askeri darbeye karşı düzenlenen gösterilerde, polislerin protestoculara ateş açtığı belirtildi. En az 10 kişinin öldüğü kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda polislerin göstericilere ateş açması sonucu en az 10 kişi öldü.  Protestolarda yer alan grupların açıklamalarında, polis saldırı sonucu Mandalay'da yedi kişinin, Yangon, Magway ve Myingyan şehirlerinde ise toplam üç kişinin öldüğü belirtildi.  Protestoculardan bazılarına keskin nişancıların ateş ettiği öne sürülürken, Myingyan'da ölen protestocunun 14 yaşında bir çocuk olduğu açıklandı.

Yangon'da yaklaşık 300 protestocunun gözaltına alındığı kaydedildi. Öte yandan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), dün Myanmar'daki krizi görüşmek üzere üye ülkelerin dışişleri bakanlarıyla çevrim içi ortamda yapılan görüşmenin ardından yayımladığı ortak açıklamada, Myanmar'daki askeri hükümete, 'yapıcı diyalog ve uzlaşma eşliğinde sorunlara barışçıl çözüm getirme' çağrısı yaptı. ASEAN'ın açıklamasında, "Myanmar'daki son durumdan ötürü endişelerimizi dile getirmenin yanı sıra taraflara şiddeti ilerletmekten kaçınma ve azami itidal çağrısında bulunduk" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, darbe kapsamında gözaltına alınan seçilmiş hükümet üyelerinin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden tesis edilmesi çağrısı da yapıldı.

ASEAN dışişleri bakanlarının dünkü görüşmenin ardından Endonezya, Malezya, Singapur ve Filipinler'in dışişleri bakanları, Myanmar'a 'darbe karşıtı protestoculara karşı şiddete başvurmama' çağrısında bulunmuş, gözaltına alınan seçilmiş hükümet üyelerinin de serbest bırakılmasını talep etmişti.

 Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamış, güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu ölümler yaşanınca protestolara katılım artmıştı. 28 Şubat'ta Yangon şehrindeki protestolara güvenlik güçleri, gerçek mermi ve el bombası kullanarak müdahalede bulunmuş ve Birleşmiş Milletler'in açıklamasına göre, bir günde 18 protestocu ölmüştü. Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürüyor. (AA)

 
Etiketler Myanmar protesto darbe