Myanmar'da darbenin ardından bakanlar ve yardımcıları görevden alındı

Myanmar'da düzenlenen askeri darbenin ardından 24 bakan ve yardımcıları ordu tarafından görevden alındı. Eski devlet başkanı Win Myint hükümetindeki bakanların görevine son verildiği ve ilk aşamada 11 yeni bakanın görevine atandığı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'da 8 Kasım 2020 genel seçimlerinde 'hile yapıldığı' iddiasıyla düzenlenen askeri darbenin ardından kabinedeki 24 bakan ve yardımcıları görevden alındı. Myanmar ordusuna ait Myawaddy televizyonundan yapılan duyuruda, askeri idarenin, eski devlet başkanı Win Myint hükümetindeki bakanların görevine son verdiği ve ilk aşamada 11 yeni bakanın görevine atandığı bildirildi. Açıklamada yeri doldurulan bakanlıklar arasında hazine, sağlık, enformasyon, dışişleri, savunma, sınır güvenliği ve içişlerinin bulunduğu kaydedildi.

BIDEN'DAN YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD’nin geçen on yılda demokrasi alanındaki ilerlemesinden dolayı Myanmar’a yaptırımları kaldırdığını hatırlatan Biden, ‘‘Bu sürecin geri çevrilmesi yaptırımların gözden geçirilmesi ve uygun adımların atılmasını gerektirecektir’’ dedi.  Biden, uluslararası toplumun bir araya gelmesi ve tek ses halinde Myanmar ordusuna, zorla ele geçirdikleri iktidarı devretmesi için baskı yapması gerektiğini kaydetti. ABD Başkanı ayrıca Myanmar ordusuna gözaltına alınan aktivistleri ve yetkilileri serbest bırakması çağrısı yaptı.

Biden orduya telekomünikasyon kısıtlamalarını kaldırma ve sivillere yönelik şiddeti sona erdirme çağrısı da yaptı. Biden ‘‘Bu zor gününde Myanmar halkının yanında duranları da kaydediyoruz’’ sözlerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Dün sabah Devlet Başkanı Win Myint, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi ile iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) önde gelen isimleri gözaltına alınmıştı. İktidar mensuplarının gözaltına alınmasından birkaç saat sonra orduya ait Myawaddy televizyonunda yapılan duyuruda, ordunun yönetime el koyduğu ve ülkede bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği açıklanmıştı. Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, OHAL'in bitmesinin ardından demokratik seçimlere geri dönüleceği söylemiş, NLD lideri Suu Kyi ise halka darbeye karşı protesto çağrısında bulunmuştu.

Ülkede geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen seçimlerin oy sayımında hile yapıldığı iddialarının son haftalarda yeniden gündeme gelmesi üzerine ülkede gerilim tırmanmıştı. Başkent Naypyitaw ve Yangon kentlerinde ordu yanlısı gösterilerin düzenlenmesinin ardından Genelkurmay Başkanlığı, 28 Ocak'ta yaptığı açıklamada hükümete seçimlerde hile iddialarına açıklık getirme çağrısında bulunmuştu. Myanmar ordusunun yaptığı açıklama darbe tehdidi olarak algılanmıştı. İddialara iktidar kanadından açıklama gelmezken Seçim Komisyonu, 29 Ocak'ta seçimlerde hile yapıldığı iddialarını yalanlamıştı. (AA/Amerika'nın Sesi)

Etiketler Myanmar darbe Joe Biden