Müzisyenler anlatıyor: Ellerim artık enstrüman çalabilecek durumda değil

Onlar pandeminin duyulmayan sesi... Çoğu müzisyen enstrümanlarını sattı, başka işlerde çalıştı. Ferhat Özdemir de bu müzisyenlerden biri. Özdemir, "Ellerim enstrüman çalabilecek durumda değil" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pandemi sürecinden en çok etkilenen sanat alanlarından biri de müzik oldu. Müzisyenler birçok kez hükümete çağrı yaptı, seslerinin duyurulmasını istedi ve destek bekledi ancak ne sesleri duyuldu ne de yeteri kadar destek aldılar. Birçok müzisyen kirasını, faturasını ödeyemediği için enstrümanını satmak zorunda kaldı. Kimiyse sanatını icra edemediği için kuryeliğe başladı, inşaat işçisi oldu. 25 yıldır çeşitli mekanlarda sahne alan Ferhat Özdemir, Arda Balıkçı ve Aşgın Aydın da iş bulamadıkları için çeşitli sektörlerde çalışmak zorunda kalan müzisyenlerden sadece birkaçı...

'AMELELİK YAPMAYA BAŞLADIM'

Ferhat Özdemir

Antalya'da 25 yıldır müzisyenlik yapan Ferhat Özdemir, pandemi sürecinde ailesine destek olabilmek için enstrümanlarını sattı. Geçim sıkıntısı yaşayan Özdemir, inşaatlarda çalışmaya başladı. İnşaatlardaki iş bittiği için de mobilya sektöründe çalışmaya devam ediyor. Özdemir yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Ben artık amelelik yapmaya başladım. Gündelik işler yapıyorum. Antalya'da 25 yıl boyunca otel, restoran ve birçok mekanda müzisyenlik yaptım.

Enstrümanlarımı sattım. Artık yeni enstrümanlar almam söz konusu değil. Sezon açılsa bile bu işi yapabilecek miyiz? Benim ellerim artık enstrüman çalabilecek durumda değil. Eğer, 'insan olarak bu insanlara hayatları boyunca bir şey yapmadık' diyorlarsa biraz destek vermeleri gerekiyor. Beş ay boyunca Müzik Susmaz kampanyasıyla biraz nefes aldık ancak bu aydan sonra ödemeler duracak. Haziran ayında herkes yeni hayaller kurmuştu, kendini hazırlamıştı. Müzisyenler yine hayal kırıklığına uğradı.”

'BU KADARINI TAHMİN ETMEMİŞTİM...'

Arda Balıkçı ise pandeminin ilk başladığı tarihte durumun bu kadar kötüye gideceğini düşünmedi. Bu süreçte küçük bir

Arda Balıkçı

birikimi ve bankadan çektiği krediyle hayatını idame etti. Ancak bu para da bitince ve kısıtlamalar devam edince iş aramaya başladı. Balıkçı şunları söylüyor:

“Kapanma ilk başladığında bu kadar uzun süreceğini tahmin etmemiştim. Aşı bulunur bu süreci çok fazla hasar almadan atlatırız diye düşündüm. Ancak süreç uzayınca ve yeniden kapanmalar olunca gerçeğin farkına vardım. Birikim tükenince iş aradım. Elektrik, su, doğalgaz, evin kirası... Şimdi de kuryelik yapıyorum. Bu süreçte işimden uzak kaldım. Elimden geldiği kadar müzikten uzak kalmamaya çalışıyorum. Zaten evlilik arifesindeyim... Ümidim kalmadı... Bu sezonun da kötü kapanacağını düşünüyorum.”

Balıkçı tek umudunun korona virüsü aşısı olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: “Şu an ülkenin geçimi turizme bağlı. Turizmi canlandırmaları gerekiyor. Eldeki sermayeyle daha fazla aşıya ulaşmak gerekiyor. Diğer ülkeler bu durumu çoktan aştı. Yardım paketleri açıklanmalı. Müzisyenlere destek paketini ben de isterim. Devletin zaten bunları karşılaması gerekiyor.”

'EN ACISI DA ENSTRÜMANLARIMI SATTIM'

Aşgın Aydın da yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “En acısı da dün enstrümanımı sattım. Kiramı ödeyebilmek için enstrümanlarımı sattım. Yaklaşık 1 buçuk senedir neredeyse hiç para kazanamadık. Evimdeki eşyaları satarak, ailemden destek isteyerek idare edebildim. Zor dönemler geçirdim. Kimse bu süreçte yanımızda durmadı. Amaç nedir bilmiyorum. Bu konuda söyleyecek çok söz var... Bu sezondan da beklentim yok. En azından mekanlar gece yarısına kadar açık olmalıydı. Biz de biraz daha umutlu olurduk. Yine umudumuzu yitirdik. Bu sene de bir şey kazanamayacağız. Tek dilediğim şey aşıların hızlıca yapılması; belki kış mevsiminde para kazanmaya başlarız. Devletten bir lira para beklemiyorum. Bize izin versinler biz paramızı da kazanırız. Zaten bu ana kadar hiçbir destek almadık, bundan sonra da destek alacağımızı düşünmüyorum.”