Müze çalışanlarına ‘koridorda oturma cezası'

Tabiat Tarihi Müzesi’nde görev yapan çalışanlara, Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Cengiz Erdem'in talimatıyla ‘koridorda oturma’ cezası verildiği öne sürüldü. Bir müze çalışanı “Koridorda mesai tamamladık, her gün yoklama alındı. Saatlik ve yıllık izinler kaldırıldı, rapor almak yasaklandı” dedi. Genel Müdür Erdem görevden alınırken, Müze Müdürü Neşe Oyal konuya ilişkin açıklama yapmayacağını belirtti.

Korona salgını döneminde çalışanların bir hafta süreyle iç içe oturmaya zorlanması, sağlık riski de doğurdu.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi’nde görev yapan çalışanlara bir hafta süreyle ‘koridorda oturma’ cezası verildiği öne sürüldü. 

İddiaya göre MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem tarafından verilen talimatla müze çalışanları bir hafta boyunca odalarından çıkartılarak koridorda mesai saatini tamamladı, çalışanların yıllık izinleri başta olmak üzere saatlik izinleri de iptal edildi. 

MÜZE ÇALIŞANI: GEREKÇESİNİ DAHİ BİLMİYORUZ

Söz konusu olayın doğru olduğunu, verilen cezanın gerekçesinin dahi bilinmediğini belirten bir müze çalışanı, yaşanan olayı şu şekilde anlattı: 

“22 Ocak Cuma günü genel müdürün talimatıyla, müdür ve koordinatörler de dahil bütün personel, masa ve sandalyeleriyle konferans salonu önündeki koridora indirildik. Artık burada mesaiyi tamamlayacağımız söylendi. Taşınma bitince bizim koridorda bulunduğumuzu göstermek için fotoğraf çekildi, kamera kaydı yapıldı. Biz o koridorda bulunduğumuz süre boyunca personel daireden biri kişi gelerek her gün bir sabah bir de öğlen olmak üzere iki kez imza aldı. Yani yoklama verdik.”

'SAATLİK VE YILLIK İZİNLER KALDIRILDI, RAPOR ALMAK YASAKLANDI'

Genel Müdür Cengiz Erdem tarafından verilen cezaya tüm personelin uymasını sağlamak için tüm izinlerin iptal edildiğini vurgulayan müze çalışanı, “Herkesin bu cezaya uymasını garanti altına almak için saatlik ve yıllık izinler kaldırıldı, rapor almak yasaklandı. Personele neden bu uygulamanın yapıldığı veya ne zaman biteceğine dair hiçbir açıklama da yapılmadı. Bir de salgının olduğu bir dönemde tüm çalışanların birlikte oturmaya  zorlanması kabul edilemez. Hâlâ neden böyle bir ceza verildi bize açıklanmıyor. Esnek çalışma sistemine geçtiğimiz için bazı günler ben evdeydim ama uygulama hiç kesintiye uğramadı” dedi.

GENEL MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI, MÜZE MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPMADI

Tabiat Tarihi Müzesi’nde çalışanlara yönelik uygulama sürerken, Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Cengiz Erdem Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 29 Ocak gecesi görevden alındı. Müze Müdürü Neşe Oyal ise devlet memuru olduğu gerekçesiyle bir açıklama yapmayacağını söyledi.

ESM GENEL SEKRETERİ ERTUĞRUL: KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ

KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul, çalışanlara yapılan uygulamaya tepki göstererek konunun takipçisi olacaklarını ifade etti. Böyle bir durumun insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekerek müze çalışanlarının yanında olduklarını vurgulayan Ertuğrul, “Olaydan sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile genel müdür görevden alındı. Umuyoruz bu uygulamadan bir an önce vazgeçilir” diye konuştu.