MÜYORBİR’de yönetim güven tazeledi

MÜYORBİR 11. Olağan Genel Kurulu dün İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Yönetim Kurulu seçiminin de yapıldığı Genel Kurul’da Burhan Şeşen yeniden Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Müzik Yorumcuları Meslek Birliği’nin (MÜYORBİR) pandemi nedeniyle ertelenen 11. Olağan Genel Kurulu 29 Eylül Çarşamba günü İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Üyelerin yoğun ilgi gösterdiği Genel Kurul’da Yönetim Kurulu seçimi de yapıldı. İki grubun aday olduğu seçimlerde mevcut yönetimden isimlerin ağırlıkta olduğu Burhan Şeşen, Edip Akbayram, Belkıs Akkale, Onur Akın, Hüseyin Turan, Tolga Sağ, Mehmet Gümüş, Fettah Can ve Mustafa Özarslan’dan oluşan grup, oyların çoğunluğunu alarak MÜYORBİR’in yeni Yönetim Kurulu’nu oluşturdu. 

'ÖNCELİĞİMİZ EMEKLİLİK VE SAĞLIK SİGORTASI'

Bir kez daha Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Burhan Şeşen, “Zorlu bir seçim sürecini geride bıraktık ve üyelerimizin tercihi yine bizden yana oldu. Yorumcu sanatçıların birçoğunun emeklilik hakları ve sağlık sigortaları yok. İlk önceliğimiz bu konuda somut adımlar atmak. Bunun için Müzisyenler Sendikası ile birlikte ortak hareket etmek düşüncesindeyiz. Üyelerimizin telif hakları konusunda bilgi eksiklikleri var. Özellikle dijital lisanslamayla ilgili. Bu eksikliği gidermek için mutlaka belirli periyodlarla toplantılar yapıp eğitimler verip bu eksikliği gidermek zorundayız. Yorumcu sanatçılarımız özellikle yurt dışına çıkışlarda vize sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Bu sorunu da çözmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile birlikte çözümler üretmeliyiz" şeklinde konuştu.

'ADİL YAYIN KOMİSYONU KURABİLİRİZ' 

Türkiye’de müzik sektörünün popüler müziğin hâkimiyeti altında olduğunu belirten Şeşen, "Radyolar, televizyonlar, temsili alanlar, umumi mahallerin müzik seçimi genellikle bu yönde. Bu yüzden geleneksel müziğimiz Türk Sanat Müziği gibi tarzlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Umumi mahaller olmasa bile temsili alanlarda yayın yapan kuruluşlara birtakım öncelikler verip belki de bir ‘Adil Yayın Komisyonu’ kurup geleneksel müziğimizin de en azından belli saat dilimleri arasında çalınmasının sağlanması gerekir "dedi. Şeşen, yeni dönemde daha çok üyenin alınacak kararlarda söz sahibi olmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 

'ÖNCÜ, YENİLİKÇİ BİR HAK EDİŞ ÖRGÜTÜ...' 

MÜYAP ile birlikte yürütülen Ortak Lisanslama Birliği’ni geliştirmek ve pandemi döneminde duraklayan projeleri hayata geçirmek istediklerini kaydeden Burhan Şeşen, müzik meslek birliklerinin, yayıncılık ve sinema sektörüne kıyasla lisanslama ve tahsilattan elde ettiği gelirler açısından öncü bir durumda olduğunu sözlerine ekledi. Şeşen, "MÜYORBİR’i de müzik meslek birlikleri içerisinde öncü, yenilikçi bir hak ediş örgütü yapabilmek en büyük hedefimiz" dedi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)