'Müteahhitlerin siyasi bağlantıları da araştırılsın'

Depremde enkaza dönüşen binaların sorumluları hakkında başlatılan adli soruşturmalarda Devlet Denetleme Kurulu'nun da devreye girmesi ve siyasi bağlantıların da araştırılması gerektiği gündeme geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deprem bölgelerinden enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte, çürük binaların sorumluları hakkında adli soruşturmalar da başladı. Savcılıkların öncelikle müteahhitler ve bina inşaatlarında görevli olanlar üzerinde yoğunlaşacağı belirtiliyor. 

T24 yazarı Tolga Şardan, konuyla ilgili bölgeden edindiği bilgilerle öncelikle şüphelilere yöneltilecek sorular listesi hazırlandığını belirtti. Binanın yasal sorumluları, resmi evrakları ve aynı sorumluların başka binalarının olup olmadığı yöneltilecek sorulardan bazıları. Deprem bölgelerindeki binalarla ilgili bir veri tabanı oluşturulması gerekliliğine de dikkat çeken Şardan, haklarında soruşturma başlatılan şüphelilerin siyasi bağlantılarının da mutlaka araştırılması gerektiğini ifade etti. 

Tolga Şardan'ın, "Savcılık soruşturması yetmez, DDK devreye girmeli" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Haklarında adli soruşturma başlatılan müteahhitlerin siyasetle bağlantıları 'şimdilik' ya bilinmiyor ya da yüksek sesle seslendirilmiyor.

Ola ki, ilerleyen süreçte adli süreçte yaşanacak gelişmeler siyasetin, özellikle iktidarın bam teline dokunursa neler olur acaba?

Müteahhitlerin iktidarla geçmiş bağlantıları gün ışığına çıkarsa adli soruşturmalar nasıl şekillenir?

İşte bu aşamada, iktidarın halka yönelik samimiyeti net biçimde görülecek!

Devlet Denetleme Kurulu devreye girmeli

Bu arada; evet, adli soruşturmalar başlatıldı. Ancak ortaya çıkan tabloya bakıldığında, sadece adli soruşturmalar yeterli olmayacak kanımca.

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) devreye girmesi gerekiyor.

DDK'nın; geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nda, Uruguay'dan canlı hayvan ithalinde bakanlıktaki bazı görevlilerin rüşvet olayına karıştığı yönünde bulgulara ulaştığını anımsatayım.

DDK uzmanlarının yürüttüğü soruşturma sürecinde dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli istifa etmişti. Ya da iktidarın deyimiyle görevden affını istemişti.

İşte şimdi aynı DDK, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla depremde ortaya çıkan tabloyu araştırmalıdır.

Zira yaşananlar ve gündeme gelen iddialar, ilgili bakanlıkların bünyesindeki Teftiş Kurulları'nın yürüteceği soruşturmaları aşan daha üst noktada.

DDK; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatlarının deprem felaketindeki sorumluluklarını ortaya çıkarmalı ve kamuoyuyla paylaşmalı.

Cumhurbaşkanlığı'nın dolayısıyla iktidarın, depremzedelere ve ülkeye yapacağı önemli hizmetlerden birisi DDK incelemesi başlatmasıdır.

Antakya'nın faturası kimin?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki gün Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamalarda vahim bir bilgiyi paylaştı.

Bakan Soylu, 'Antakya'da her iki konuttan birisinin yıkık olduğunu' duyurdu.

Bu cümleden hareketle enkaz altında kalan ve yaşamının yitirenlerin sayısını ulaşacağı nokta bir yana az evvel okuduğunuz soruşturmalar ve incelemeler çerçevesinde Antakya'da görev yapanların da deprem felaketindeki paylarının hesabını vermeleri gerekir, kanımca.

Şimdi bu okuyacağınız cümleler, CHP ve MHP yönetiminin pek de hoşuna girmeyecektir büyük olasılıkla.

Yürüyen adli soruşturmalar bir yana; Bakan Soylu'nun sözlerine bakıldığında Antakya'da yaşananlarda payı olduğu anlaşılan eski ve yeni Antakya Belediye Başkanları'nın acilen siyaset sahnesinden çekilmeleri elzem.

Bu durumda iktidarın diğer il ve ilçelerdeki belediye başkanlarına ne yapıldığına bakılmaksızın, CHP yönetiminin Antakya Eski Belediye Başkanı ve halen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş ile MHP yönetiminin de mevcut Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz'ı görevden alması gerekir.

Antakya'da yaşanan tabloda payları olan iki siyasetçinin görevden alınmasıyla depremde yitirdiklerimizin acısı bir nebze olsun hafifleyecektir. Böylelikle iktidara da örnek olacaktır.

Tabii; Savaş ile Yılmaz arasında bir dönem belediye başkanı olan AKP'li İsmail Kimyeci'yi de unutmamak lazım." (HABER MERKEZİ)