Mustafa Kandıralı kimdir?

Müzik hayatında 150 kadar plak, 20’den fazla kaset çıkartan Mustafa Kandıralı, yaklaşık 20 yıl süren TRT televizyonlarındaki bayram programlarıyla ülke çapında tanındı. Sadece Türkiye'de değil yurt dışında da çalışmalarda bulunan Kandıralı, caz müziğinin dünyaca ünlü ismi Louis Armstrong ile birlikte çaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ünlü klarnet virtüözü Mustafa Kandıralı, tedavi gördüğü Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti. 90 yaşındaki Kandıralı, bir süredir organ yetmezliği tedavisi görüyordu.

'ÜZERİMDE BEYAZ BİR TAKIM ELBİSE, ELİMDE Sİ BEMOL KLARNETİM'

Asıl adı Mustafa Kadıoğlu olan sanatçı, 1930 yılında Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde doğdu. Babası da klarnet ustası olan Kandıralı, 12-13 yaşından itibaren çeşitli yerlerde sahne almaya başladı. Evden kaçarak İstanbul'a gelen ve Karaköy ve çevresindeki yerlerde sahnelere çıkmaya başlayan Kandıralı, bu serüvenini şöyle anlatıyor: 

“Bir gece vakti üzerimde beyaz bir takım elbise, elimde si bemol klarnetim Kandıra’dan çıktım İzmit’e geldim. Yayan tabii… Gecenin karanlığı, Allah bana cesaret verdi. İzmit’e zar zor ulaştım. Orada bir handa kaldım. Bir tarafta atlar bir tarafta insanlar yatıyor. 50 kuruş geceliği. Oradan Gebze’ye geldim, derken kendimi Haydarpaşa’da buldum. Vapura bindim, Karaköy’de indim, o zaman bilmiyorum tabii orasının Karaköy olduğunu. Zaten hiçbir yeri bilmiyorum. ‘Allah’ım sağıma mı gideyim soluma mı gideyim’ diye düşünüyorum; Necatibey Caddesi'ne doğru yürüdüm. Müzisyenler kahvesini, yani esnaf kahvesini sordum. Oraya doğru gittim. Orada müzisyenlerle filan konuştum işte. Buldum bir otel. Gözüme kestirdiğim bir otele girdim. O zamanlar İstanbul’da Rumlar çok. Resepsiyonda da bir Rum vardı. ‘Kaç para otelin geceliği’ diye sorunca ’60 kuruş’ dedi. Benim cebimde de epeyce para var, çıkartıp verecekken, ‘Ne iş yapıyorsun sen’ diye sordu bana. ‘Klarnet çalıyorum’ dedim. ‘Çal bakalım o zaman’ demesin mi… Klarneti göreceksin lastikle dolu, dökülüyor yani… Bir Taksim yaptım ona… ‘Sana geceliği 25 kuruş’ dedi… Yattım o gece orada…”

KARA MUSTAFA'DAN KANDIRALI MUSTAFA'YA

Bu dönemde Kara Mustafa adıyla İstanbul'un müzik ortamında kendine yer bulan Kandıralı, Şevki Şakrak Tiyatrosu, İsmail Dümbüllü Tiyatrosu gibi yerlerde çaldı. Bir süre sonra dönemin ünlü gazinolarında da çalmaya başlayan sanatçı, Tepebaşı’ndaki Kibar Gazinosu’nda, Aksaray’daki Çakır Gazinosu’nda, Üsküdar’daki Salacak Gazinosu’nda, Taksim’deki Maksim Gazinosu’nda sahneye çıkarak o devrin ünlü isimlerine klarnetiyle eşlik etti. 1955 yılında soyadını Kandıralı olarak değiştiren virtüöz, 1957 yılından itibaren radyoda klasik Türk Müziği ve oyun havaları programlarında çaldı. Radyo yıllarında bazı plak şirketlerinin dikkatini çeken Kandıralı, 1957 yılında Pate-Odeon Plak Şirketinin sahibinin isteği üzerine ‘’Salon Çiftetellisi’’ adlı ilk plağını çıkardı. 

150 PLAK, 20'DEN FAZLA KASET, LOUİS ARMSTRONG İLE SAHNE

1960'lı ve 70'li yıllar boyunca birçok plak çıkartan sanatçı, Zeki Müren, Behiye Aksoy, Mediha Demirkıran, Perihan Altındağ Sözeri, Safiye Ayla, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Bülent Ersoy gibi dönemin ünlü isimleriyle beraber çalıştı. Müzik hayatında 150 kadar plak, 20’den fazla kaset çıkartan virtüöz, yaklaşık 20 yıl süren TRT'deki bayram programları ile de ülke çapında tanındı. Yurt dışında da çalışmalarda bulunan Kandıralı, caz müziğinin dünyaca ünlü ismi Louis Armstrong ile birlikte sahne aldı.

Kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı bulunan sanatçı, organ yetmezliği nedeniyle 90 yaşında vefat etti. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)