Müslüman Kardeşler yöneticisi İbrahim Münir, Londra'da vefat etti

Müslüman Kardeşler'in tarihinde yurt dışındaki ilk yöneticisi olan İbrahim Münir'in Londra'da vefat ettiği açıklandı.

İbrahim Münir'in yaşlılık nedeniyle vefat ettiği açıklandı. Münir geçen yıl Türkiye'ye gelen İhvan heyetinde de yer almıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Müslüman Kardeşler (İhvan) Genel Mürşid Vekili İbrahim Münir, İngiltere'nin başkenti Londra'da vefat etti.

MISIR DIŞINDAKİ İLK YÖNETİCİ OLMUŞTU

2020 yılında Müslüman Kardeşler Rehberlik Meclisi Başkanlığı'na vekaleten atanan Münir, 1928 yılından bu yana örgütün işlerini Mısır dışında yöneten ilk kişi olmuştu. İbrahim Münir, Mısır'da Mahmud İzzet'in tutuklanmasından iki hafta sonra yerine vekaleten İhvan Rehberlik Konseyi Başkanlığı'na atanmıştı.

87 yaşındaki Munir'in yaşlılığa bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği kaydedilirken, İhvan'dan yapılan açıklamada, "İbrahim Munir'in yasını tutuyoruz. Kendisi teşkilatın bayrak isimlerindendi" denildi.

İBRAHİM MÜNİR KİMDİR?

İhvan'ı vekaleten de olsa yurt dışından yöneten ilk isim olan İbrahim Münir, uzun süredir İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşıyordu.

1935 yılında doğan Münir, 1952'de Kahire Üniversitesi'ni bitirdi. İhvan'ın Rehberlik Ofisi Üyesi olan Münir, teşkilatın uluslararası yapılanmasının sekreterliğini yürütüyor ve Avrupa'daki İhvan Sözcüsü olarak görev yapıyordu. Münir 1955 yılında 5 yıl hapse mahkum edildikten sonra 1965 yılında tekrar tutuklanarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mısır'ın darbe ile görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 2012'de Münir'in de aralarında bulunduğu pek çok kişi ve diğerleri için af çıkardı. Münir 2020 yılında yaptığı açıklamada, "Teşkilat hâlâ iyi durumda ve kapısı dönmek isteyenlere açıktır." ifadelerini kullanmış, yurt dışında yaşayan İhvan mensupları arasında "çözümü için çaba sarf edilen bazı sorunlar olduğunu" kabul ederek "Biz melekler topluluğu değiliz" demişti.

Göreve geldikten sonraki ilk açıklamasında da Münir, İhvan kadrolarını bir arada tutma ve safları birleştirme çağrısında bulunmuştu.

İSTANBUL VE LONDRA ARASINDA REKABET YAŞANIYORDU

Geçen yıl Türkiye'ye bir ziyarette bulunan Müslüman Kardeşler heyetinde de yer alan Münir, "Türkiye’ye minnettarlığını" iletmişti. Örgütün İstanbul ve Londra merkezli kadroları arasındaki iktidar kavgası Münir'in liderliğini de tartışılır hale getirmişti. Mahmud Hüseyin’in başını çektiği İstanbul cephesi ile İbrahim Münir’in liderliğindeki Londra cephesi birbirini tasfiye etme savaşı verirken bu iki gruba da karşı çıkan gençlik örgütü de geçen yıl El Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib’e yazdıkları bir mektupla üst yöneticileri şikayet etmişti.