Musa Orhan'a verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı

Batman'da intihara sürüklenen 18 yaşındaki İpek Er'e cinsel saldırıda bulunan eski uzman çavuş Musa Orhan'a verilen 10 yıllık hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman'ın Beşiri ilçesinde intihara sürüklenen İpek Er'e (18) cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla Siirt 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Uzman Çavuş Musa Orhan (25) hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Er'in cinsel ilişkiye girme noktasında rızasının olmadığının kabul edilmesi gerektiğinin vurgulandığı kararda, "Alkolün etkisinde olan direnme ve idrak etme gücünü kaybeden mağdurun öncesinde ya da ilişki esnasında açıkça ilişkiye girme iradesi olmadığı sürece yapılan cinsel ilişkinin rıza dışı olduğunun kabul edilmesi gerekir" denildi.

Kararda, İpek Er ile Musa Orhan'ın sosyal medya üzerinden tanıştıkları ve bir müddet konuştuktan sonra sevgili oldukları belirtildi. İpek Er'in daha sonra Batman'dan sanığın yaşadığı Siirt'e gelip, 25-28 Haziran tarihleri arasında otelde kaldığına kararda dikkat çekildi.

Musa Orhan'ın, İpek Er'i cinsel ilişkiye zorlamak için içki içirdiği ve evlilik sözü verdiği anlatılan kararda bu olaydan sonra bilet alıp, kendisini İzmir'e kuzeninin yanına gönderen Musa Orhan'ın telefonlarına ve mesajlarına cevap vermemesi üzerine aynı otobüsle Siirt'in Kurtalan ilçesine dönen Er'in şikayetçi olduğu kaydedildi. 

Kararda, İpek Er'in amacının sanık Orhan'a iftira atmak, cezalandırılmasını sağlamak olmadığına dikkat çekilerek "Alkolün etkisinde olan direnme ve idrak etme gücünü kaybeden mağdurun, öncesinde ya da ilişki esnasında açıkça ilişkiye girme iradesi olmadığı sürece yapılan cinsel ilişkinin rıza dışı olduğunun kabul edilmesi gerekir. Bu durumda artık mağdurun direnci kırıldığı için sanığın cebir kullanması gerekmediği gibi mağdurun direnmesi de beklenemez" denildi.

Siirt Valiliği'nce 16 Temmuz 2020'de açığa alınan Musa Orhan, 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nca Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ihraç edilmişti. (DHA)