Murgul’da içme suyuna kimyasal karıştı: Atık barajında sızıntı korkusu

Artvin, Murgul’da içme suyunda yapılan incelemelerde kimyasal maddelere rastlandı. Bölgede bulunan atık barajında sızıntı olmasından endişe edilirken, Yüksek Mühendis Erkan Hacıoğlu "Eğer bu suya, madeni biten Damar açık ocağının çukuruna doldurulan flotasyon atıklarından kimyasallar karışmaya başladıysa durum vahim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Eren Dağıstanlı
ARTVİN -
 Artvin'in Murgul ilçesi, Damar köyünde (Zansul-Cimşeret) yaşayan bir yurttaşın içme suyundan şikayetçi olması sonrası su numunesinde yapılan analizlerde kimyasal maddeler olduğu ortaya çıktı. Yaşanan gelişme sonrası Cengiz Holding’e ait ETİ Bakır A.Ş’nin atık barajında sızıntı olabileceği düşünülüyor.

'KİRLENMENİN SEBEPLERİ ORTAYA ÇIKARTILMALI'

Özelleştirilmeden önceki ismiyle Karadeniz Bakır Murgul İşletmeleri'nin eski müdürü Yüksek Mühendis Erkan Hacıoğlu, Damar’da bulunan suda ortaya çıkan kimyasal kirlenmenin sebeplerinin bir an önce ortaya çıkması gerektiğini söyledi. Hacıoğlu “Umarım bu durum, cevheri bitirilmiş çukur halindeki Damar Maden Ocağı'na depolanan flotasyon atıklarından kaynaklanmamış olsun. 10 bin ton/gün cevher işleme kapasiteli Çakmakkaya Bakır Flotasyonu atıklarının bu boşluğa doldurulması sonucu, bu baraj- çukurdan olası sızıntıların yer altı sularına karışmış olması düşüncesi beni korkutuyor” uyarısında bulundu.

'SUDA KANSER YAPICI MADDE ORTAYA ÇIKTI, DURUM VAHİM OLABİLİR'

İçme suyunda yapılan analiz sonuçlarını değerlendiren Hacıoğlu; “Damar köyündeki eski kaynak suyunun kimyasal olarak sülfatla kirlenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Analizlere göre kalsiyum, magnezyum ve sodyum değerleri de aşırı yüksektir. Ayrıca ağır metal olarak stronsiyum bulunması da tehlikelidir, çünkü bu madde kanser yapıcıdır. Eğer düşündüğüm gibi, bu suya, madeni biten Damar açık ocağının çukuruna doldurulan flotasyon atıklarından kimyasallar karışmaya başladıysa durum vahim” ifadelerini kullandı.

'BELEDİYE SUYU KULLANIM DIŞI BIRAKTI'

Hacıoğlu, 70 yılı aşkındır madencilik faaliyeti sürdürülen Murgul’da; yıllar boyu yapılan patlatmaların, Damar köyü zemininde, kayaç iç yapısında küçük çatlaklar oluşturduğunu söylüyor. Su numunesi sonrası AK Partili Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ile de görüştüğünü belirten Hacıoğlu; “Başkanımızla da görüştük. Kendisi o bölgedeki suyun kullanım dışı bırakıldığını söyledi. Kendilerinin de suyun tahlilini Erzurum’da yaptırdığını ve konuyla alakalı gerekli incelemelerin devam ettiğini iletti” dedi.

'ATIK BARAJININ BU BÖLGEDE EMNİYETLİ OLMA ŞANSI YOK'

Murgul’da aynı zamanda siyanür atık barajlarının kurulmak istenmesine de değinen Hacıoğlu: "Bu yapıdaki arazi üzerine konumlandırılacak, büyük hacimlerde planlanacak herhangi bir atık barajının sıvı kimyasal atıkları tutması beklenemez. Hem coğrafi konum itibariyle yüksek rakımlarda olması ve hem de arazi taban yapısının böyle örselenmiş olması nedeniyle, Damar köyü hudutları dahilinde büyük kapasitedeki atık barajlarının su tutması mümkün değildir. İşte bu nedenlerle, yapılması düşünülüp bir sürü itiraza ve tartışmalara neden olan siyanür atık barajının da bu bölgede sızdırmazlık yönünden emniyetli olma şansı yok mertebesindedir” ifadelerini kullandı.

'KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ, YASAL İŞLEM BEKLİYORUZ'

Murgul Siyanüre Hayır Platformu ise konuyla alakalı belediyeden, şirkete karşı yasal işlemde bulunmasını beklediklerini belirterek: “İşte bizim de korktuğumuz en büyük konu buydu. Zaten mevcut atık barajlarının sızdırdığını ve sızdıran atık barajlarındaki kimyasalların ne kadar tehlikeli olduğunu defalarca belirtmiştik. Bu şirket zaten Murgul'a vereceği en büyük zararlardan bir tanesini vermiştir. Şirkete güvenip de siyanür tesisinin yapılması Murgul için tam bir cinayet olacaktır. Umarız, sayın başkan da durumun farkına artık varmıştır ve Murgul'u katillere teslim etmemek için gereken mücadeleye başlayacaktır. Belediye artık Murgul'u zehirleyen ve insanların sağlığını hiçe sayan şirket için gereken yasal işlemleri başlatır diye umuyoruz” açıklamasını yaptı. (DUVAR)