Murat Yetkin yazdı: Türkiye-ABD ilişkilerinde üç günde üç önemli gelişme

Gazeteci Murat Yetkin son üç günde Türkiye-ABD ilişkilerine dair üç önemli gelişmeye dikkat çekti ancak bunların asıl sorun olan S-400 gerilimine nasıl etki edeceğinin henüz açık olmadığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, on üç gün içindeki ABD gemilerinin Karadeniz'e geçişinin iptali, PKK yöneticilerini yakalatana ABD’den ödül konulması ve Afganistan barış görüşmelerinin Türkiye'de yapılması şeklindeki gelişmeleri ve olası etkilerini analiz etti.

Yetkin, 'Türkiye-ABD ilişkilerinde üç günde üç önemli gelişme' başlıklı yazısında şunları kaydetti: 

Son üç günde Türkiye-ABD ilişkilerine dair üç önemli gelişme kaydedildi. Bu gelişmeler, sadece Türkiye-ABD ilişkilerini değil, bölgesel ve küresel siyasi dengeleri de ilgilendiriyor. Gelişmeler Türkiye’nin üzerindeki uluslararası ilişkiler yükünü bir nebze rahatlatsa da Türkiye-ABD ilişkilerindeki asıl sorun olan S400 gerilimine nasıl etki edeceği henüz açık değil.
Gelişmelerin sonuncusundan başlayalım.

1- ABD gemilerinin Karadeniz’e geçişi iptal edildi
Anadolu Ajansı, 14 Nisan gece saatlerinde ABD’nin daha önce Montrö Sözleşmesi uyarınca bildirimde bulunarak Boğazlardan Karadeniz’e sevk edeceğini duyurduğu iki savaş gemisini geçişini iptal ettiğini bildirdi. Gemilerin 13 Nisan’dan itibaren Karadeniz’e geçebileceği ve 4 Mayıs’a dek Karadeniz’de kalma izni bulunduğu daha önce Dışişleri Bakanlığınca duyurulmuştu. AA haberinde ABD’nin yeni bir geçiş bildiriminde bulunmadığı bilgisi de var.
ABD gemilerinin Karadeniz’e geçişi bildirimi, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tırmandığı bir sırada yapılmıştı.

YAZININ TAMAMI