Murat Yetkin yazdı: Mısır virajı ve 'ne diyorsam o' siyasetinin sonu

Murat Yetkin olası Türkiye-Mısır normalleşmesini ele aldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İhvan tutumunu hatırlattı. Suriye ve ekonomi konularına da değinen Yetkin "Ekonomik durum uzlaşmaya zorluyor" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki son yazısında, gündemde sıkça dillendirilen 'Mısır'la normalleşme' konusunu inceledi. Erdoğan yönetiminin, Mısır'da 'terörist' olarak nitelenen İhvan için birçok ülkeyle arasını bozduğunu hatırlatan Yetkin, muhalefetin eleştirilerini de aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır hamlelerini "Mısır virajı Mısır ile sınırlı değil" diye irdeleyen Yetkin, Erdoğan'ın Bloomberg'e yazdığı makaleyi yorumladı. "AK Parti’ye oy veren milyonlar Bloomberg internet sitesindeki makaleleri takip etmediğine göre, kime hitap etmek istediği belliydi" diyen Yetkin, Erdoğan'ın Suriye'deki çıkışı artık Batı'da gördüğünü ifade etti. Türkiye-Mısır diyaloğunun Libya'da istihbarat ekipleri aracılığıyla başlamış olabileceğini de vurgulayan Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ekonomik durum uzlaşmaya zorluyor
O yüzden, Mısır virajı, Mısır’la sınırlı değil. Erdoğan’ın 2011’den bu yana izlediği 'Ne diyorsam o' siyasetinin sonuna gelindiğini gösteriyor. Türkiye, özellikle 2016 darbe girişimi sonrasında uyguladığı askeri diplomasiyle Doğu Akdeniz’de, Suriye’de, Karadeniz ve Kafkaslarda avantaj sağladı. Bölgede Türkiye dahil edilmeden oyun kurulamayacağını gösterdi, bu doğru, ama yalnızlaşmanın ağır siyasi ve ekonomik bedeli oldu.

Erdoğan gönüllü olmasa da dış politikasını değiştirmek, yeni bir ayara geçmek zorunda. Bunun başlıca nedeni ekonomik. ABD’deki Joe Biden yönetimi ve AB ile sürekli çatışma yöntemiyle ekonominin toparlanıp sağlıklı bir raya oturtulamayacağı açık. Bu Erdoğan’ın istemeye istemeye 'Beni, benim istediğim şekilde kabul edeceksiniz. Ne diyorsam o' üslubunu da bir yana bırakmaya zorluyor.
Şimdi dönüş zamanı. Sırada İsrail’in olması kimseyi şaşırtmamalı."

YAZININ TAMAMI