Murat Yetkin yazdı: Erdoğan’ın Çinli komünist lidere ilginç 100. yıl mesajı

Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin Komünist Partisi'ne gönderdiği 100. yıl mesajındaki ayrıntıları aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki son yazısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 100. yıl kutlaması için gönderdiği mesajı konu edindi.

Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel sekreteri Şi Cinping'in (Xi Jinping) 6 Temmuz’da Dünya Siyasi Partileri konulu video konferansını takip eden Yetkin, Şi’ye özel mesaj gönderen liderler arasında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğunu ifade etti.

Yetkin, Çin hükümetinin resmi internet sitesinde yer alan Erdoğan’ın Şi’ye mesajını şöyle aktardı:
“Şi’nin liderliği Çin’de yeni bir dönemi başlatmıştır. İki ülkenin yönetimdeki partileri arasındaki düzenli diyalog mekanizması iki ülke [ilişkilerinde] önemli gelişme sağlamıştır. İki parti [yani AK Parti ile ÇKP] arasındaki iş birliği iki ülkenin değişik konularda dostane ilişkileri daha da geliştirecektir.”

Erdoğan’ın Şi’ye mesajının tam metninin Cumhurbaşkanlığı, AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı internet sitelerinde bulunmadığı belirten Yetkin, "Ancak İletişim Başkanlığının internet sitesinde, Erdoğan’ın 1 Temmuz’da Çin Komünist Partisinin resmi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinin Çince ve İngilizce yayınlanan dış politika eki Huanqiu Shibao (Küresel Zamanlar) gazetesinde yayınlanan yazısını buldum" ifadelerini kullandı. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

 “Türkiye ve Çin: ortak gelecek vizyonu paylaşan iki ülke” başlıklı yazı, “Türkiye ve Çin’e yeni dünya düzeninin kurulmasında büyük görevler düşüyor” cümlesiyle başlıyor. Aynı cümlenin tekrarıyla bitmeden önce de Çin’in “Kuşak ve Yol” siyasetinin desteklendiği vurgulanarak, Çin’in Türkiye’de yatırım yapması ve Çin ile (halen 22 milyar dolar olan ve Türkiye aleyhine açık veren) ticaret hacminin (tıpkı ABD ile olduğu gibi) 100 milyar dolara çıkılması dileğinde bulunuluyor.
Yanlış yapmayayım diye birkaç defa okudum, sonra metinde “ara komutuyla bazı sözcükleri arattım bilgisayara. Bunlar arasında “demokrasi”, “insan hakları”, “Uygur Türkleri” ifadeleri de vardı, ama Erdoğan’ın Çin Komünist Partisi lideri Şi’ye mesajında bu ifadeler bulunmuyordu. Zaten bu haber Türk basınında da yer bulamamıştı.
Çin Komünist Partisi lideri 100. Yıl töreninin siyasi partiler bölümünde aralarında AK Parti’nin de bulunduğu yüzlerce partiye hitap ederken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sincan bölgesinden çıkan Çin vatandaşı Uygur Türkleriyle bir insan hakları toplantısı yapıyordu. Belki dünyada ezilen Müslüman ve Türklerin koruyuculuğunu üstlenen Erdoğan ve müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli, Uygur Türkleri konusuna değinmenin şu sıra “ABD emperyalizminin oyuna gelmek” olacağını düşünmüşlerdir. Ne de olsa Avrupa’da ve diğer yerlerde de pragmatist liderler Çin’in yükselişine ters düşmemeye çalışıyorlar.

YAZININ TAMAMI