Murat Yetkin yazdı: Erdoğan’ın artan asabiyeti ve Ankara’da gergin bekleyiş

İç ve dış politikada neredeyse herkesin ABD Başkanı Biden'ın görevi devralmasını beklediğini aktaran Murat Yetkin, Ankara'yı gerdiğini belirttiği 2021 takvimini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Grup Toplantısında. (Fotoğraf: AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin son yazısında, iktidarın son durumunu değerlendirdi. Yetkin, devletin güvenlik ve dış ilişkileriyle ilgili bir kaynağıyla görüştüğünde "Bu ara işler tekdüze biraz. Yeni bir cephe açılmıyor” yanıtı aldığını aktardı. "Yeni cephe" lafının mecaz olmadığını, Suriye, Libya, Azerbaycan konularını kastettiğini belirten Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin elinde, ittifaka desteği canlı tutmak için dış konu kalmadığını vurguladı.

"Ekonomi mayınlı arazi, oraya girilemiyor. Geriye iç konular kalıyor. Kovitle mücadelede dünyada en iyi durumda olduğumuz söylemi artık kimseyi inandıramıyor. Geriye tek parti CHP’sinin 1940’lardaki 'faşizmi' ve CHP-İYİ Parti ittifakını HDP üzerinden bölmek konusu kalıyor" diye yazan Yetkin, Erdoğan'ın Batı'ya karşı yüksek sesle konuştuğunu ama icraat olmadığını kaydetti.

"İktidar ve Batı dahil neredeyse herkesin Biden'ın görevi devralmasını beklediği aktaran Murat Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle: 
Ankara’daki asabiyet ve “yeni cephe açılmaması” hayıflanmasının gösterdiği gergin bekleyişin nedenleri gelip bir takvimde kilitleniyor. 2021’in ilk dört ayında Türkiye’nin hem siyaset hem ekonomisini etkileyecek dış gelişmeler takvimi şöyle:
– 20 Ocak: Biden ABD Başkanlığını devralacak.
– 17 Şubat: NATO Liderler Zirvesi. 1-2 Aralık’ta Dışişleri Bakanları toplantısında Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında çıkan sert tartışma ardından ABD-Türkiye ve NATO-Türkiye ilişkilerinin alacağı şekil önem taşıyacak.
– 25-26 Mart: AB liderleri, Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin seyrini gözleriyle görmüş vaziyette Türkiye konusunu ele alacak.
– 24 Nisan: ABD ile ilişkilerde her zaman sorun olan “Ermeni soykırımı yasa tasarısı” bu defa biraz farklı. Çünkü şimdiye dek, Obama dahil, Kongre’nin Türkiye’yi zora sokacak talepleri hep başkanlardan dönmüştü. Oysa şimdi başta bu tasarılara hep destek veren Biden olacak, üstelik -eğer bu arada İsrail ile barışılmazsa- Kongredeki İsrail lobisi de aleyhte çalışacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sinirini muhalefetten çıkarıyor ama muhalefete yüklenmekle çözülecek sorunlar değil bunlar. Durum ciddi."

YAZININ DEVAMI

Etiketler ak parti iktidar biden