Murat Yetkin yazdı: Biden’ın ilk icraatı ne oldu? İlk Türkiye icraatı ne olacak?

ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk icraatları, dış politika ve Türkiye'ye bakışını değerlendiren Murat Yetkin, "Sıkıntılı günler kapıda" yorumunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin YetkinReport'taki son yazısında, dün göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk icraatlarını ve Türkiye ile kuracağı ilişkileri yazdı. Yetkin Biden'ın ik imzalarını Meksika sınırına örülen duvarın inşaatını durdurmak, Müslüman ülkelerden seyahat yasağını kaldırmak, Paris İklim Anlaşması'na ve Dünya Sağlık Örgütü'ne dönmek olarak sıraladı.

Biden'ı dış politikada amacının Trump’ın küstürdüğü müttefiklerini yeniden kazanmayı amaçlamak olduğunu ifade eden Yetkin, ABD'nin olası yeni Türkiye politikasına da değindi. Yazıdan "Türkiye resmin neresinde?" başlıklı bölüm şöyle:

"Ankara savunma pozisyonu almış durumda. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın geçenlerde “F-35 programına dönmek istiyoruz, ama S-400’leri geri veremeyiz” diyerek yeni ABD yönetimin Türkiye’yi anlamasını istemesi sıkıntının boyutlarını gösteriyor.
Öte yandan Biden’ın ekibindeki çoğu kilit üye Türkiye’yi yakından tanıyor, çoğunun Türkiye’ye sempati beslediği söylenemese de. Aslında Biden’ın kendisi de öyle. Dışişleri Bakanı Tony Blinken daha göreve başlamadan “Türkiye sözde stratejik ortak” diyerek elini açtı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Özel Temsilcisi Brett McGurk Türkiye’ye, özellikle de Erdoğan yönetimine önyargıyla bakan kabine üyeleri.
En büyük sorunlardan biri yönetim anlayışı ve çalışma yöntemi konusunda çıkacak gibi görünüyor. Erdoğan bütün kilit konuların liderler düzeyinde ele alınmasını, doğrudan kendisine getirilmesini istiyor. Biden ise kurumlar devletine inandığını söylüyor, bakanlarına, kilit ekip üyelerine inisiyatif vereceği anlaşılıyor. Hem S-400/F-35 konusu hem de bu çalışma anlayışı farkı, Türkiye’yi ABD ile ilişkilerde zor günlerin beklediğini gösteriyor.
Biden’ın Türkiye’ye ilişkin ilk icraatının, NATO’yu da ilgilendiren bu hassas meselede S-400/F-35 meselesinde olması sürpriz sayılmayacak.
Yeni bir dönem başlıyor."

YAZININ TAMAMI