Murat Yetkin yazdı: Afganistan’dan ayrılan son Amerikalıyı gözünüz ısırıyor mu?

Afganistan'dan çekilen ABD'nin son askerini mercek altına alan Murat Yetkin, ABD'nin ileriki politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan’dan ayrılan son ABD askeri Tümgeneral Donehue. (Foto: ABD Savunma Bakanlığı)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin Yetkinreport'taki yeni yazısında, ABD'nin Afganistan'dan ayrılan son askerini yazdı. Uçağa son binen askerin Tümgeneral Christopher Donahue olduğu belirten Yetkin, "Tümgeneral Donehue ABD ordusunun 82’inci Hava İndirme Tümeni Komutanı. Taliban’ın 15 Ağustos’ta Kabil’i ele geçirip yönetimi ele almasından sonra Afganistan’daki Amerikalıların tahliyesini hızlandırmak için gönderilen birliğe o komuta ediyordu" diye yazdı.

Komutanı tanıtan ve "Ankara’nın gözü Irak ve Suriye’den ısırıyor" diyen Yetkin yazısına şöyle devam etti: 

"Çünkü Türk asker ve istihbaratçılarının gözünün o son Amerikalıyı, Tümgeneral Donehue’yu Suriye ve Irak’tan ısırıyor.
Zaten özgeçmişine baktığınızda Donahue’nin Tümgeneral, öncesinde Tuğgeneral ve Albay rütbeleriyle Afganistan’dan başka Suriye ve Irak görevlerinde de bulunduğunu görebiliyorsunuz. Afganistan’dan Amerikalıların hızlı tahliyesini sağlama görevinin Donehue’nin bu ülkelerdeki 17’inci göreviymiş.
Özellikle Suriye’de ABD Özel Kuvvetlerinin PKK’nın Suriye Kolu YPG’yi PKK’dan farklı göstermek için Suriye Demokratik Güçlerini kurdurduğu dönemde Donahue’yu önce Albay Irak’ta (2003 Tezkere reddinden kalma Türkiye alerjisiyle bilinen) 4’üncü Mekanize Tümen komutan yardımcısı sonra da tuğgeneral rütbesiyle ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı Harekât Başkanı olarak görüyoruz.
Donahue, Suriye’de IŞİD’e karşı PKK’nın kullanılması siyasetinin uygulayıcı subayları arasında. Bu askeri yönden kurgulayan kişinin ABD Merkezi Komutanlığın (CENTCOM) o zamanki komutanı, şimdi ABD Savunma Bakanı Lloyd Thomas, siyaseten yöneten kişinin de şimdiki ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken olduğunu hatırlatalım.
Yani, Afganistan’da ayrılan son Amerikalı asker olan Donahue’yi gözümüz Suriye ve Irak’tan, ABD’nin PKK ile işbirliği siyasetinin uygulayanlardan biri olarak ısırıyor."

"ABD Suriye’de daha ne kadar kalmaya niyetli?" diye soran Yetkin, ABD'nin Ortadoğu politikası ve Türkiye'ye etkileri konusunda bazı sorular da sordu. 

YAZININ TAMAMI