Murat Yetkin yazdı: ABD ve NATO ile yaklaşan büyük fırtına

Türkiye'nin AB, NATO, ABD ilişkilerinde son durumu değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, Biden yönetiminin Türkiye'ye sert bir bakışı olabileceğini ve bunun ekonomik anlamda zorluklar yaşatabileceğini yazdı.

1-2 Aralık 2020’deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısından (Fotoğraf: NATO)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında Türkiye'yi AB ve ABD ile zor günlerin beklediğini yazdı. 1-2 Aralık NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Biden yönetiminin Türkiye’ye bakışının Trump’tan da sert olacağının işaretlerinin alındığını belirten Yetkin, "ABD ile ilişkilerde yaklaşan büyük fırtınanın etkileri ABD ile sınırlı kalmayacak, NATO ve Avrupa Birliği ile ilişkileri de etkisi altına alacak" yorumunda bulundu.

20 Ocak’ta görevi Antony Blinken’e devredecek olan ABD Dışişleri Başkanı Pompeo'nun giderayak ilişkileri daha da sabote etmeye çalıştığını aktaran Yetkin, bu davranışların Biden'ın da işini kolaylaştırdığını kaydetti. Ekonomik anlamda dış ilişkiler ve güvenlik politikalarının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Üstelik o zaman koronavirüs Covid-19 salgının bu kadar çığırından çıkacağı henüz belli olmamış, en azından resmen kabul edilmemişti.
Bir yandan koronavirüs, diğer yandan liranın aşırı değer kaybı ve çıkışın daha çok para basmakta görülmesi ekonomiyi dış gelişmelere daha açık hale getiriyor. Bunun acı bir örneğini Rahip Brunson krizi sırasında Trump’ın attığı bir Tweet mesajıyla yaşadığımız kur krizinde gördük. Aynısını ya da daha kötüsünü Biden’ın yapmayacağı konusunda bir garanti yok.
Türkiye dış ticaretinin, katma değeri yüksek dış ticaretinin büyük kısmını AB ülkeleriyle yapıyor. Giderek işlevini yitiren Avrupa Konseyini saymazsak, Türkiye’nin Batı ile üyelik bağları bulunan en önemli zemini NATO.
Giderek dış politika ve güvenlik politikasını da iç politika gibi ekonominin unsurlarından biri olarak düşünmek zorunluluğundayız. Hatta artık sağlık politikasını da. En büyük sorumluluk da bütün yürütme yetkileri elinde olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın omuzlarında."

YAZININ TAMAMI

Etiketler nato abd türkiye