Murat Yetkin: Tahliye başladı ama Afganistan senaryoları devam ediyor

Afganistan'daki Türk askerlerinin tahliyesini ele alan Gazeteci Murat Yetkin, olası senaryoları değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB), Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'daki Türk askerlerinin tahliyesi kararını değerlendirdi. Türk Büyükelçiliği'nin kapatılıp tahliye edileceğine dair henüz bir karar olmadığını ifade eden Yetkin, "Türk Büyükelçiliği Kabil’de çalışmaya devam edecek az sayıda diplomatik misyondan biri olarak kalabilir" diye yazdı.

Murat Yetkin, YetkinReport'taki "Tahliye başladı ama Afganistan senaryoları devam ediyor" başlıklı son yazısında şunları kaleme aldı:

"Savunma Bakanlığı'nın tahliye kararını açıklamasından kısa bir süre sonra, Taliban’ın Türkiye’den Kabil Hamid Karzai havaalanının (ki ABD varlığı ile özdeşleşen bu ismin de değiştirileceği anlaşılıyor) korunması değil, ama işletilmesi için yardım isteyebileceği haberi geldi. Taliban’ın elinde havaalanı işletmesinden anlayan eleman bulunmadığı anlamına geliyor. Aslında başka işlerden anlayan insan kaynağı da pek yok Taliban’da. Bir önceki gün Merkez Bankası personelinin aynen korunup işe devam etmelerinin istendiği haberi vardı.

Ankara tahliye kararıyla birlikte 2002’de NATO çerçevesinde açılan Afganistan sayfasını kapatıyor ama bu Afganistan’daki varlığının da son bulduğu anlamına henüz gelmiyor.

 Erdoğan’ın tahliye kararının açıklanmasından az önce değindiği, daha sonra NTV yayınında Kalın’ın verdiği bilgilerden anlaşıldığı üzere, Ankara şimdi yeni Afgan hükümetinin oluşmasını bekliyor. Taliban, acaba kendisi dışındaki unsurları da içerecek bir hükümet kuracak mı? Yeni hükümet Türkiye’ye kapılarını açacak mı? Taliban, 1979’daki Sovyet işgaliyle başlayıp önce ABD’nin desteği, sonra ABD’ye karşı savaşla devam eden kesintisiz savaşta harap olmuş ülkenin yeniden inşasında Türk şirketlerine de yer verir mi? Halen Afganistan ve diğer Orta Asya ülkelerinde aktif olan TİKA devrede kalır, hatta faaliyetini artırır mı? Bu işler istihbarat ve askeri işbirliği olmaksızın zordur denilerek askeri destek de istenir mi? Böyle bir durum yeni bir TBMM tezkeresi gerektirecektir."

YAZININ TAMAMI