Murat Yetkin: Montrö tartışması, darbecilik suçlamasına dönüştü

Gazeteci Murat Yetkin, "Muhtemelen Montrö tartışmasının Cemaat toplantısında görüntülenen amiralle aynı metinde yer alması işi şirazesinden, tartışmayı Montrö tartışması olmaktan çıkardı" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emekli amirallerin bildirisini ve gelen açıklamaları ele alan gazeteci Murat Yetkin, iktidarın tepkisinin çok sert olmasının nedenlerini analiz etti.

Yetkin, kişisel web sitesindeki 'Montrö tartışması, darbecilik suçlamasına dönüştü' başlıklı yazısında, emekli büyükelçilerin daha önce Montrö ile ilgili açıklamasına hükümet kanadından bu kadar sert tepki gelmediğine dikkat çekti. Yetkin şöyle yazdı: 

Cumhurbaşkanlığından parti yetkililerine TBMM Başkanından bakanlara dek AK Parti safları fırtınalı bir denizin dalgaları gibi kabardı. Emekli subaylar darbecilikle suçlandı, soruşturma açıldı.
Montrö tartışması ve emekli amirallerin açıklaması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümeti neden bu kadar öfkelendirdi? Bunun yanıtlarını birlikte arayacağız. Açıklamanın ne olduğu ve hükümet kanadından gelen tepkilerse topluca bu bağlantıya tıklanarak okunabilir.

Ne bu şiddet, bu celal?

Emekli amirallerin açıklamasında hükümeti bu kadar öfkelendiren acaba, açıklamada Anayasanın temel ilkelerinin -ki burada ima edilenin laiklik ilkesi olduğu sonucu çıkarılabilir- değişmemesi gerektiği söylenmesi mi? İsim verilmeden Tuğamiral Mehmet Sarı’nın üzerinde üniformasıyla bir İslami cemaat toplantısına katıldığının ortaya çıkmasına tepki gösterilmiş olması mı? Atatürk’ün Türkiye’ye çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşma çabalarının kınanması mı? Muhtemelen Montrö tartışmasının Cemaat toplantısında görüntülenen amiralle aynı metinde yer alması işi şirazesinden, tartışmayı Montrö tartışması olmaktan çıkardı. Örneğin diplomatların açıklaması, konuyu çerçevesinde tutuyordu, belki o yüzden hükümetten böylesine şiddetli bir tepkiye yol açmadı.

YAZININ TAMAMI