Murat Yetkin: İhvan-Peker bağlantısından Beştepe’de kadın toplantısına

Gazeteci Murat Yetkin, Müslüman Kardeşler örgütünün faaliyetleriyle Sedat Peker videoları arasındaki bağ ve Beştepe’de yapılan kadın toplantısının detaylarına dair bir yazı kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla 24 Nisan'da Beştepe'de kadına yönelik şiddet toplantısı yapıldı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, organize suç örgütü liderliğinden hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in videolarına ara vermesinin ardındaki Müslüman Kardeşler bağına ilişkin bir değerlendirmeye yer verdi.

Yetkin aynı zamanda 24 Nisan’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başkanlığında Beştepe’de yapılan Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İstişare Toplantısı’nda gündeme gelen İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına değindi. Yetkin, “İhvan-Peker bağlantısından Beştepe’de kadın toplantısına” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

“İhvan-ı Müslimin, yani Müslüman Kardeşler örgütünün faaliyetiyle ile videolarıyla Ankara’yı sarsan Sedat Peker’in ne alakası olabileceğini soracaksınız. Ben de sordum, aldığım yanıtı da birazdan paylaşacağım. O Rabia işaretini artık daha az göreceğimiz tahminiyle birlikte. Ama daha önce 24 Nisan’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Başkanlığında Beştepe’de yapılan “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İstişare Toplantısına” bakacağız. Hem iyi hem kötü haberler var oradan da.

Türkiye Kadın dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü’nün Cumhurbaşkanlığından bu toplantı için gelen çağrıyı geri çevirdiğini, katılmadığını dünkü yazımda iletmiştim; buradan okuyabilirsiniz. Toplantıya katılmayı kabul eden kadın dernekleri arasında tepkiye neden olmuş. “Çağıran Cumhurbaşkanı, keşke gelip görüşünü söyleseydi, biz söyledik, Cumhurbaşkanımız da not aldı” dedi örneğin, telefonla ulaşıp görüş aldığım katılımcılardan Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut. Toplantının iki püf noktası burada ortaya çıkıyor. Canan Güllü katılsaymış, fikrini söyleseymiş iyiymiş belki ama katılmadığı durumda yapılan toplantıda eleştirel bilinen, muhalif kimse yok…

Ancak… İkinci püf noktası bu. Toplantıya katılan hemen her davetli aynı şeyi söylemiş. İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasının büyük “kayıp” olduğunu, kadınları psikolojik olarak “yalnızlığa” ittiğini söylemişler… Yani aslında, TKDF Başkanı Güllü’nün de katılsa söyleyecekleri bunlar.”

Yetkin yazısında, Sedat Peker’in videolarına ara vermesi ve İhvan meselesine dair ise şunları kaydetti:

“Bu konu üzerine haberleştiğimiz güvenlik ve dış politika gelişmelerine yakın bir kaynağım, bu gelişmenin Sedat Peker videolarıyla bağlantılı olabileceğini söyledi. “Ne alakası var?” diye sordum; Matar, İhvan saflarından Mısır yönetimine karşı yayın yapıyordu, oysa Peker’in Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) olduğu yolunda bilgi vardı. ‘Akalası var’ dedi. Bu gelişme, Peker’in kaldığı ülke yetkililerinden yeni video izni almakta zorlandığı açıklamalarıyla aynı günlerde meydana gelmişti. BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’ın ortak noktalarından birisi İhvan’ı terörist saymaları, Erdoğan’ın İhvan’a açık destek vermesi nedeniyle de Türkiye’ye cephe almalarıydı. İhvan’ın Türkiye kaynaklı yayınları sadece Mısır’ı değil, Suudi Arabistan ve BAE’yi de rahatsız ediyordu.”

YAZININ TAMAMI