Murat Yetkin: Erdoğan Batı'yla ilişkilerini yeniden tanımlamak istiyor

Murat Yetkin, Joe Biden'ın Batı'nın liderliğini yeniden ele almak istediğini belirterek, "Erdoğan da 13-14 Haziran Brüksel seferiyle Türkiye’nin Batıyla ilişkilerini yeniden tanımlamak istiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Haziran'daki NATO zirvesinde yapacağı görüşmeleri değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, "Erdoğan Batı'yla ilişkilerini yeniden tanımlamak istiyor" dedi.

Murat Yetkin, 'Erdoğan Batıyla ilişkilerini yeniden tanımlamak istiyor' başlıklı yazısında şunları kaydetti:

Türkiye’nin siyasi ve ekonomik Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran’daki NATO zirvesi çerçevesinde yapacağı görüşmeye kilitlenmiş durumda. Bu görüşme sadece son yıllarda ciddi krizlerle sınanan Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği açısından önemli olmakla kalmıyor. Nitekim, Erdoğan’ın 13-14 Haziran Brüksel seferinde NATO zirvesi ve Biden görüşmesi dışında önemli ikili temasları da var. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Yunanistan Başbakanı Nikos Miçotakis bunlar arasında. Biden nasıl G7, NATO, AB zirveleri ve nihayet Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesiyle 10-16 Haziran Avrupa seferiyle Batı’nın liderliğini yeniden ele almak istiyorsa, Erdoğan de 13-14 Haziran Brüksel seferiyle Türkiye’nin Batıyla ilişkilerini yeniden tanımlamak istiyor. Ve kendi yönetimindeki Türkiye’nin diye eklemek gerekiyor.

Aslında Erdoğan-Biden görüşmesi son iki aydır süren diplomasi sonucu, eğer içeride planlanmamış, beklenmedik bir gerilim yaşanmazsa tamamlanmış, geriye birlikte fotoğraf vermek kalmış da denebilir. Cumhurbaşkanının Güvenlik ve Dış Politikalar Danışmanı İbrahim Kalın’ın 12 Haziran’da ABD Başkanının Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı telefon görüşmesi çerçeveyi çizmiş görünüyor. O çerçeve;

1-NATO ve diğer stratejik işbirliğine odaklanma, ve
2-Karşılıklı çıkar ve saygı olarak çiziliyor.
Bunlar boş laflar değil, birazdan açacağım. Ve o çerçeve içinde Rus yapımı S400 füzeleri başta olmak üzere “ikili” sorunların yanı sıra Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konuları sayılıyor.

 

YAZININ TAMAMI