Murat Yetkin ABD'deki Kongre baskınını yazdı: Seçimle gelen seçimle gitmek istemeyince

ABD'de Donald Trump'ın çağrısıyla Biden'ın başkanlığınının tescil edileceği Kongre binasının basılmasını kaleme alan Murat Yetkin, Biden'ın önceliğinin bu yarayı sarmak olduğunu ifade etti. Yetkin, Putin, Orban, Muhammed bin Selman, Erdoğan gibi liderlerin olayları nasıl takip ettiğini merak ettiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki son yazısında, ABD'de Trump destekçilerinin dün gerçekleştirdiği Kongre baskınını yazdı. Yaşananları hatırlatan Yetkin olaylar için "Koltuğu seçimle bırakmamak için her şeyi göze almış bir liderin ülkesini nasıl itibarsızlaştırdığını gördük" yorumunu yaptı. En yakınındakilerin Trump’ı pişmanlıkla terk ettiğini ve görevden alınma ihtimalinin tartışıldığını aktaran Yetkin, Joe Biden’ın önceliğinin Kongre baskınının yaralarını çabuk sarmak olması gerektiğini belirtti. 

Kongre baskını sırasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cingpin Macaristan lideri Viktor Orban, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Salman ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olanları canlı izleyip izlemediğini merak ettiğini aktaran Yetkin, "Bugüne dek ABD tarafından eleştirilen pek çok ülkenin lider kadrosu 'Vah vah' diye üzüntü ve itidal mesajları yayınlarken, patlamış mısırlarını alıp 'yok artık' dedirtecek bir Hollywood filmi izler gibi izlemişlerdir olan biteni" yorumunu yaptı. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ancak bütün dünyadan gelen mesajlar arasında, o kargaşa içinde dahi Amerikan televizyonlarında mesajları okunan ülke Türkiye oldu. Hem Dışişleri Bakanlığının hem TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un açıklamaları haber oldu. Ama maalesef övünülecek bir şekilde verilmedi. CNN ve NBC 'Bakın ne hallere düştük, bir diktatör tarafından yönetilen Türkiye bize ders veriyor' gibilerinden duyurdu örneğin.
Öte yandan gerek Dışişleri Bakanlığı gerek Meclis Başkanının beyanları adeta 15 Temmuz sonrasında ABD’den Türkiye’de 'taraflara itidal ve diyalog' telkin eden açıklamalara karşılık verir gibiydi. Seçimle gitmeyi hazmedemeyip hala resmen görevde olan Başkanın kışkırtmasıyla ABD’nin Meclis’i olan Kongre binasını basanlar mı meşru taraftı? Yoksa seçimle iş başına gelmek üzere olan Biden’ın zaferini ve Demokratların Temsilciler Meclisi ardından Senato’yu da kazandığını ilan etmek üzereyken baskına uğrayan Kongre mi? Peki, 15 Temmuz’da Meclisi bombalayıp Cumhurbaşkanını kaçırmak isteyen darbeciler nasıl taraf sayılıyor, itidal ve diyalog talep ediliyordu?
Seçimle gelen seçimle gidecek. Seçimle gönderilmemek için seçim yasalarını değiştirmek, kurumların DNA’sıyla oynamak gibi yollara sapmayacak. Sapınca toplum da sapıyor, manzara ortada."

YAZININ TAMAMI