Murat Kurum: 'Sistem İstanbul'un 4 boyutu var

AK Parti İBB Başkan adayı Murat Kurum, ulaşım, altyapı, kentsel dönüşüm, afet hazırlıkları, eğitim, sosyal yardım, kültür, spor alanlarını kapsayan projelerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, 'Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Toplantısı’nda projelerini açıkladı.

 Kurum'un açıklamalarından başlıklar şöyle:

"İstanbullulara çilesiz, dertsiz bir sistem sunacağız. İstanbul, 2019'da fetret dönemine girdi. 'Sistem İstanbul' ile 10 hedefimiz var.

'İSTANBUL'DA TRAFİK ÇİLESİNİN SEBEBİ MEVCUT YÖNETİM'

İstanbul'da her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi ömrümüzden 3,5 yıl alıyor. Hepimiz trafikte zaman ve enerji kaybediyoruz. Trafikte kaybettiğimiz vaktimizi, ailemize, kendimize ayırmak istiyoruz. İstanbul'da 2019'da %47 olan trafik yoğunluğu bugün %64'e yükselmiş durumda. Zirve saatlerinde bu oran %90'ları aşıyor.

İstanbul'da trafik çilesi var. Bu kötü gidişin sebebi mevcut yönetimin iş bilmezliği, duyarsızlığıdır.

Açtık dedikleri 40.7 km'lik metro hattının gerçekte 8 km'sini zor yapabildiler. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. İptal etmek yetmezmiş gibi kazısı yapılan metro şantiyelerimize kamyon kamyon beton döktüler.

Örnekleri daha da çoğaltabiliriz ama biz bunları İstanbullu kardeşlerimizin vicdanlarına havale ediyoruz, biz çözüme odaklanıyoruz. 5 ve 10 yıllık 2 ayrı ulaşım planlaması yaptık. Daha önceliğimiz İstanbullulara daha iyi hizmet vermek, zaman kazandırmak, trafik çilesine mahkum etmemek.

5 ve 10 yıllık 2 ayrı ulaşım planı yaptık. 

Raylı sistem payını 2029'da %37'ye çıkaracağız. Denizyolu ulaşımını yüzde 4'e çıkarmayı planlıyoruz. Trafik çilesi, 10 yılın sonunda bir daha geri dönmemek üzere son bulacaktır. Raylı hatlarımızı 650 km'ye çıkaracağız. 10 yıl sonra bu uzunluğu bin 4 km'ye ulaştıracağız. Sevgiye zaman kalacak. 

YOLCULUK SÜRESİ 64 DAKİKADAN 39 DAKİKAYA DÜŞECEK 

Ortalama yolculuk 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.

Yenikapı-İncili-Sefaköy hattını tamamlayacağız. Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü metro hattını 18 km yapacağız. Yıllardır bekleyen Sultanbeyli metrosunu biz tamamlayacağız. Sultanbeyli ve Pendik arasındaki trafiği azaltacağız. Sabiha Gökçen-Kurtköy arasındaki 6 km metro hattını da tamamlayacağız.

İki yakaya iki tünel projesi yapıyoruz. Ama biz açtığımız tünellere hafriyat dökmeyeceğiz, çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız.  İlk olarak Çayırbaşı, Ayazağı, Levazım ve Dolmabahçe olmak üzere tünel projemizi yapacağız. 25,7 km uzaklığında olacak.

D-100 karayolunun trafik yoğunluğunu azaltacak Bayrampaşa- Büyükçekmece 50,9 km'lik tünel yapacağız. Sahil yoluna alternatif Harem Çekmeköy'e 23,8 km'lik tünel daha yapacağız. Göztepe-Çayırova arasına 30 km'lik yan yol yapacağız.

ESENLER VE HAREM OTOGARLARI TAŞINACAK

Esenler ve Harem Otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 lojistik merkez kuracağız.  Bu iki projeyle kent içinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımış olacağız. Filolarımıza her yıl 100 metrobüs, 250 otobüs kazandıracağız. 

'SİLİVRİ'YE METROBÜS GELİYOR'

Silivri'ye metrobüs geliyor. Metrobüs hattımızı TÜYAP Silivri noktasına kadar uzatacağız. 

Sokaklarımızı otopark olmaktan çıkaracağız. Güvenli ve ucuz otopark milletimizin hakkıdır. 250 bin araçlık otopark kazandıracağız. Bu otoparklarımız aynı zamanda deprem anında toplanma bölgesi özelliği gösterecek.

'İSPARK'A YÜZDE 25 İNDİRİM YAPACAĞIZ'

İSPARK beceriksiz ellerde zarar ediyor, onu da ayağa kaldıracağız. Kendi evinin önüne aracını park eden vatandaşlarımızdan hiçbir şekilde para almayacağız. İSPARK tarifelerinde yüzde 25 indirim yapacağız. 

15 dakikalık ücretsiz zaman dilimini 30 dakikaya çıkarıyoruz, ilk yarım saat ücretsiz olacak.

MERKEZİ TAKSİ SİSTEMİ KURULACAK

Taksi sorununu tamamen çözeceğiz. Tüm sistemleri merkezi taksi çatısı altında toplayacağız. Burada yapılması gereken düzenlemelerle bu çalışmaları yaparak, taksi sayısında eksiklikler varsa ihaleler yaparak şehrimizdeki taksi sayısını artıracağız. Etkili denetim, eğitim, ceza, ödül uygulamalarını da hayata geçireceğiz.

'DENİZ ULAŞIMINA 3 YENİ HAT EKLEYECEĞİZ'

Afet anında hem denizden hem havadan karadan destek yapmak zorundayız. Bu nedenle deniz ulaşımını önemsiyoruz. Mini iskeleler kuracağız. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde sık hizmet verilecek. Deniz ulaşımına 3 yeni hat etkileyeceğiz.

İstanbul'u bisiklet şehri yapmak istiyoruz. Biz herkesin kapısında bir bisiklet olsun istiyoruz. İstanbul'u bisiklet şehri yapmak istiyoruz sağlıklı bir nesil için. Scooter park alanları da yapacağız. Yapacağımız elektrikli sarj yerleriyle birlikte TOGG'umuzun ve diğer elektiikli araçların sarj edilmesini sağlayacağız. Paylaşımlı bisikleti de yaygınlaştırmak istiyoruz. Bisiklet yolu uzunluğunu 2029'da 2 katına, 2034'te bin 500 km bisiklet yolumuz olsun istiyoruz.

600 BİN KONUTUN ACİLEN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. 39 ilçede 7.5 milyon evimiz ve işyeri var bunun 3,5 milyonu risk altında. 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor.

5 yılda söz verilenlerin yüzde 5'ine bile ulaşılmadı. Bu hızda giderlerse dönüşüm 100 yıl sürer. İstanbullulara söz tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadele edeceğiz.

İstanbul'da 5 yılda 39 ilçede yatay mimari eksenli 650 bin konut inşa edeceğiz. 

KİPTAŞ İLE 300 BİN KONUTA YARISI BİZDEN DESTEĞİ

KİPTAŞ ile 300 bin konut yapacağız. 15 Nisan'da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden ile 700 bin TL hile, 700 bin TL kredi desteği, 100 bin TL taşınma desteği vereceğiz.

250 bin konutun yerinde dönüşümünü yapacağız. Dönüşecek evin bulunduğu alana dair, “Kolaylaştırıcı Dönüşüm Planı” dediğimiz gerekli imar düzenlemelerini hemen hayata geçireceğiz.

'100 BİN DÜŞÜK KİRALI KONUT YAPACAĞIZ'

100 bin özel sosyal konut üreterek 18 ayda tamamlayacağız. Bu konutlar satılamayacak, düşük gelir grubundaki vatandaşlarımıza çok ucuz fiyatla kiralayacağız.

39 ilçemizin tamamına ve en riskli mahallelerimize Kentsel Dönüşüm Ofisleri kuracağız.

'İSTANBUL'UN DİJİTAL İKİZİ İLE AFETLERİ YÖNETECEĞİZ'

İstanbul’un her sokağını, her binasını görebildiğimiz 'İstanbul Dijital İkizi' ile tüm afet sürecini yöneteceğiz. Şu anda 39 ilçemizde bulunan toplanma alanlarının; alt ve üst yapılarını afete hazır hale getireceğiz. Yaptığımız tüm planları, çok amaçlı bir bakış açısı ve işlevsel özelliklerle tasarlayacağız. 6 saat içinde afet sonrası hizmetlerin kurulacağı bu alanlar; şimdi birer yeşil alan, dinlenme alanı olarak hizmet verse de; afet anında buralar insanımız için geçici ve güvenli yaşam alanlarına dönüşecek. Yani vatandaşımız normal zamanlarda kreş ya da kütüphane olarak gördüğü bu yerleri; afet zamanında mobil sağlık araçları, jeneratör, yemekhane ve barınma üniteleriyle birlikte birer geçici yaşam alanı olarak kullanacak. İstanbul’un her yerinde yapacağımız tüm toplanma alanlarında 2 milyon kişiye hizmet vereceğiz.

 ATATÜRK HAVALİMANI'NA AFET YÖNETİM MERKEZİ KURULACAK

Atatürk Havalimanı'nda tam donanımlı afet yönetim merkezi kuracağız. Bu merkezde; mevcut tam donanımlı hastane kompleksimizden yardım ve tıbbi malzemenin lojistiğine; afet anında en çok ihtiyaç duyulan hava, kara ve deniz yollarına bağlantı noktaları yer alacak. Afet zamanlarında yüzbinlerce vatandaşımızı aynı anda ağırlayacak toplanma alanı olarak hizmet verecek.

2 ACİL DURUM HASTANESİ YAPILACAK 

İstanbul'a 9 noktada afet müdahale merkezi kuracağız. 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy diğer Pendik'te 1 acil durum hastanesi daha yapacağız. 

8 yeni hasta yakını konaklama merkezi yapacağız, ücretsiz hizmet vereceğiz. Olası afetlerde de burası sağlık personelinin barınma alanı olacak.

Afet Farkındalık Akademisi kurarak tüm İstanbullulara deprem farkındalığı oluşturacağız.

'HER MAHALLEYE 7/24 AÇIK NÖBETÇİ KREŞ'

İşten çıkarmama sözü verildi ama on binlerce insan işten çıkarıldı. Haksız yere işten atılan emekçileri geri alacağız. Kimseyi haksız yere işten çıkarmayacağız. Sosyal sürdürülebilirlik sağlayan projelerimize imza atacağız. Her mahalleye çocuklarımız için kreş hizmeti götüreceğimiz tüm gece emekçilerimiz için 7/24 nöbetçi kreş hizmeti getiriyoruz.

EBEVEYNLERE 'AİLE KART' UYGULAMASI 

Aile kart’la 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere verilen ücretsiz ulaşım hakkını değiştiriyoruz. Artık hem yaşı 0-6’ya çıkarıyoruz, hem de babalara da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı veriyoruz.

Okullarımızda beslenme desteği vereceğiz. İlköğretim öğrencilerine ulaşım tamamen ücretsiz olacak. Okullarımız hijyenik ve güvenli olacak. Büyükşehir belediyesi olarak okullarımızın temizlik ve güvenlik görevlisi ile ilgili tüm taleplerini yerine getireceğiz.

GENÇLERE YÜZDE 40 ULAŞIM İNDİRİMİ

Gençlerimize İstanbulkart seyahat hakkı noktasında ulaşımda yüzde 40 indirim yapacağız.

Memleketine giden öğrencilerimin yılda 2 defa otobüs bileti ücretlerinin yarısını biz karşılayacağız. Öğrenci evlerine İGDAŞ'tan yüzde 25 doğalgaz desteği vereceğiz. 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE 10 BİN TL EĞİTİM BURSU

Üniversite öğrencilerine 10 bin TL eğitim bursu vereceğiz. Yine, Belediyemizin sosyal ve spor tesislerimiz; yüzde 50’ye kadar indirimle gençlerimizin emrinde olacak.

Yeni ve ilk defa evlenecek genç kardeşlerimize 50 bin TL beyaz eşya desteği vereceğiz.

'İlk işim' kampanyası ile işini belirle, desteği al diyeceğiz. İş kolunu belirleyen ve eğitimini alan girişimcilerimiz, belediyeden 100 bin TL hibe alacak. 100 bin genç girişimciye paylaşımlı ofisler sağlayacağız.

İlk iş-İstanbul projesiyle sosyal yardım projelerine katılan gençlere, genç öğretmen adaylarına, 'ben okurken iş hayatına da atılmak istiyorum' diyen gençlerimize iş imkânı sağlayacağız.

3 büyük Yaşlı ve Engelli Yaşam Merkezi kuracağız. E-sağlık takip sistemiyle; yaşlılarımızın her adımında yanında olacağız. 75 yaş üstü yaşlılarımızı online takip edeceğiz.

'İHTİYAÇ SAHİBİ EMEKLİLERİN İSTANBULKART'INA 2 BİN 500 TL YÜKLEYECEĞİZ'

İhtiyaç sahibi emeklilerin İstanbulKart'larına her ay 2 bin 500 TL yükleyeceğiz.

İçinde müzik okulunun da olduğu, Madde Bağımlılığı Tedavi ve Rehabilitasyon Köyümüzü kuracağız.

Ayrıca, 10 yeni engelsiz yaşam merkezi kuracağız. Engelsiz spor branşlarının sayısını artıracağız. İstanbul Kart’la engellilere avantajlı hizmetler sağlayacağız. Engelli istihdamını arttıracağız.

İş garantili zanaat eğitimleri vereceğiz. Kuracağımız atölyelerle eğitimler vereceğiz, ahi ruhunu canlandıracağız. İSMEK müfredatını zenginleştireceğiz.

SÖZLEŞMELİ VE ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNE ULAŞIM DESTEĞİ

Özel okul ve sözleşmeli öğretmenlere ulaşım desteği vereceğiz. Hababam Sınıfı filmleriyle özdeşleşen Ahmet Ratıp Paşa Köşkü Çamlıca Kız Lisesi binasını ihya edip, kıymetli öğretmenlerimizin faydalanacağı bir sosyal tesis haline getireceğiz.

'6 BARAJ YAPACAĞIZ'

İlk işimiz Silahtarağa Tesisi’ni İstanbul’un şanına yaraşır bir Temel Atma Töreni’yle başlatmak olacak. Haliç'i yeniden eski günlerine kavuşturacağız. 9 yeni ileri biyolojik arıtma tesisi yapacağız. Sadece içme suyu değil, Marmara Denizi'nin kaderini değiştireceğiz. 6 yeni içme suyu barajı yapacağız. 64 yeni su deposu kuracağız. 27 içme suyu terfi istasyonunu hizmete alacağız. 700 km isale hattını şehrimize kazandıracağız.

İstanbul'un su kapasitesini 5 yılda yüzde 21 artıracağız. 

'YENİ HES, RES, GES TESİSLERİ YAPACAĞIZ'

Nefes İstanbul'u vaat ediyoruz. Sıfır atık bilinci en büyük projelerimizden olacak. Her ilçemizde atık geri kazanım merkezleri kuracağız. İBB enerjisini kendi üretecek. Bunu da yeni HES, RES, GES tesisleriyle başaracağız. 2 adet 3’er bin tonluk katı atık yakma tesisiyle başaracağız. 2040 yılında, inşallah, sıfır atık hedefine dünyada ilk ulaşan metropol İstanbul’umuz olacak. Bunun için de var gücümüzle, gece gündüz demeden çalışacağız.

39 İLÇEYE 'MAHALLE BAHÇELERİ'

Kişi başına düşen yeşil alanı 7,80'den 11,80 metrekareye çıkaracağız. Bu kapsamda; İstanbul’a yeni kent ormanları kazandıracağız. 39 ilçeye 'Mahalle Bahçeleri' yapacağız. Kadınlar için de özel kıraathaneler yapacağız. 

Maltepe’de; bittiğinde 8 milyon 140 bin metrekare aktif yeşil alan büyüklüğüne ulaşacak, bu şehrin biyoçeşitliliğini koruyacak, İstanbul’lulara nefes aldıracak olan; İstanbul Botanik Parkı’nı da sizlerin hizmetine sunacağız.

Haliç'in iki yakasını yeniden düzenleyeceğiz.

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı ile Moda arasında kıyı düzenlemesi, peyzaj düzenlemesi ve çevre koruma projesi yaparak; bu bölgeyi İstanbul’un en güzel alanlarından biri haline getireceğiz.

ESENLER OTOGARI MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Yine Bostancı’dan başlayıp doğuya doğru ilerleyen yeşil sahil bandını Pendik’te yapacağımız çevre düzenlemesiyle birlikte taçlandıracağız. İstanbul’un tam ortasında, artık bu şehrin ihtiyacına cevap veremeyen, alt katları adeta harabeye dönmüş olan; Esenler Otogarı’nı, yeşil dönüşüm projemizle yeniden tasarlayacak, otogarın tamamını bölgenin en büyük parkına dönüştüreceğiz.

KÖYLERE SÖZLEŞMELİ TARIM UYGULMASI

Köylerimizdeki tarımsal üretim sayesinde; gıdada kendi kendine yeten bir İstanbul için çalışıyoruz. Bu anlayışla da; İstanbul’umuzun 151 köyüne, 151 ayrı ve özel kırsal kalkınma projesi yapacağız. Her mahallemizi kendi özgün duruşuyla; birer turizm destinasyonu olarak yeniden kurgulayacağız. Köylerimizin enerji ihtiyacını rüzgâr ve güneşten sağlayacağız. İstanbullu çiftçilerimizi artık enerji ödemesinden kurtaracağız. Tüm köylerimize; tohum, fide, gübre, yakıt, büyükbaş / küçükbaş hayvan, makine, teçhizat ve sulama noktasında doğrudan destek paketleri sunacağız. Sözleşmeli tarım uygulaması ile toprağa emek veren tüm çiftçi kardeşlerimize, buranın altını çiziyorum; alım garantisi vereceğiz. Yani hedefimiz çok açık ve çok net!

TÜM MEYDANLARI YENİDEN İHYA EDECEĞİZ

37 bin tarihi değeri saklayan İstanbul'u yeniden cazibe merkezi yapacağız. Tarihi yarımada ve Eminönü Sirkeci sahil bandını düzenleyeceğiz. Fatih Camisi civarını yeniden düzenleyeceğiz. Sultan Ahmet ve Süleymaniye Camisi civarına kapsamlı bir düzenleme yapacağız. Sirkeci Tren Garı'nı ray sistemini kaldırmadan düzenleyeceğiz. İstanbul'un tüm meydanlarını ihya edeceğiz. 

ANADOLU KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ

AKM'nin bir benzerini de Anadolu Yakası'nda yapacağız. Sahneleri, galerileri, kütüphanesi ve yeme-içme mekanlarıyla Anadolu Yakası Kültür Merkezi’nin temelini hızla atacağız. 2 yeni tiyatro yapacağız. İstanbul’un 1. ve 3. Bölgelerinin konser salonu beklentilerini biliyoruz. Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi gibi görkemli birer konser alanını her iki yakaya hediye edeceğiz. İBB Kültür Merkezlerinin sahnelerini kendilerine ücretsiz açarak, amatör tiyatro gruplarını destekleyeceğiz.

Kültür Akademisi kuracağız 25 yaş altı gençlere yılda 3 ücretsiz bilet sağlayan İstanbul Kartı hayata geçireceğiz.

Rami Kütüphanesi'ne 3 kardeş geliyor.

İstanbul festivaller şehri olacak. İstanbul Şehir Müzesi ve Haliç Bilim Merkezi'ni hayata geçireceğiz.

2 HAYVAN YAŞAM MERKEZİ KURULACAK

Başıboş sahipsiz hayvanlar sorunun farkındayız. Tesisler kuracağız bakıma ihtiyaç duyan hayvanların bakımını yapacağız. 50 bin kapasiteli 2 hayvan yaşam alanı kuracağız. Sahipsiz hayvanlar İstanbullular için sorun olmaktan çıkacak. 

DİJİTAL PROJELER

DİJİİSTANBUL ve BYTEİSTANBUL projesini hayata geçireceğiz. İstanbul ile ilgili tüm yönetim süreçlerimizi; Bilişim Yönetim Ve Teknoloji Merkezi yani Byte-İstanbul çatısı altında hayata geçireceğiz. 

Dijital ikiz, bizim için her türlü senaryoyu uygulayabildiğimiz bir sanal şehir olacak. Dört boyutlu şehir modeli üzerinde deprem, sel, yangın gibi afetleri sanal olarak simüle edeceğiz. İstanbulluları en kötü şartlara süratle hazır hâle getireceğiz.

Bizistanbul uygulamamız; İstanbullular için sinema veya tiyatro biletini alır, taksi çağırır, en iyi toplu ulaşım rotasını bulur ve hatta alışverişini yapar. @parket uygulamasıyla; İstanbul’un tüm otoparkları tek uygulamada elimizin altında olacak. Gittiğimiz yerdeki en yakın ve müsait otoparkı bu uygulamadan öğrenecek ve yol tarifini alacağız.

Yol-@çık uygulamamızla da; ulaşım araçlarına cepten ulaşacağız. Bulunduğumuz konumdan gitmek istediğimiz konuma kadar en verimli ulaşım araçlarını anlık olarak takip edebileceğiz.

Beyaz masa uygulamasını; Dijital Beyaz Masa olarak yeniden tasarlayacağız.

'HEDEF 2036'

Göreve gelir gelmez ilk iş 'Olimpik Şehir İstanbul! Hedef 2036' diyeceğiz. Olimpiyatlar için konaklama imkânlarını yeniden geliştireceğiz. Su sporları ve uluslararası jimnastik merkezi gibi tesisleri planlı bir şekilde 5 sene içerisinde tamamlayacağız.

Yine; 964 mahallemizde herkesin yürüyerek ulaşabileceği açık/kapalı tesisler yapacak, halkımızı ücretsiz şekilde sporla buluşturacağız.

Her ilçenin bir spor branşıyla anılmasını sağlayacağız. Çok fonksiyonlu açık spor alanları kuracağız. Her branşı içinde barındıran İstanbul Kap’ı başlatıp, geleneksel hale getireceğiz.

Yaşayan caddeler ve sokaklar için; Sağlıklı, dinamik nesiller için; Kadınlar, çocuklar, gençler için; Tüm İstanbullular için; Sporda yetersiz değil, rakipsiz İstanbul diyeceğiz!

'SOSYAL MEDYA BELEDİYECİLİĞİ BİTECEK'

31 Mart akşamı İstanbul’da ilgisizlik bitecek, bu şehrin her sokağına sevdalı olanların tarihi başlayacak. 31 Mart akşamı, sosyal medya belediyeciliği bitecek; gerçek belediyecilik başlayacak. (HABER MERKEZİ)