Murat Kablo'da sendikalaşmak isteyen 20 işçi işten atıldı

İnegöl OSB'deki Murat Kablo'dan bir işçinin 'sendikalaşma faaliyeti' gerekçesiyle işten atılması, fabrika önünde protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Murat Kablo önünde iş yerindeki 'sendikalaşmayı engellemeye' çalışan işveren protesto edildi. Türk Metal Sendikası'na üye bir işçinin işten atıldığı fabrika önünde buluşan yüzlerce işçi, "Murat işçisi yalnız değildir" sloganı attı.

Murat Kablo firmasının Gebze ve Kütahya’da da şubeleri bulunuyor. Firmada yaklaşık 4 bin işçi çalışıyor. Türk Metal'in fabrikada örgütlenmeye başlamasıyla birlikte, işçilere yönelik baskının artırıldığı öne sürüldü. İşverenin bu amaçla Bursa'da bir Gebze'de 10 işçinin işine son verdiği kaydedildi. Kütahya’da ise 9 işçinin iş akdine son verildi. 

Fabrika içindeki işçilerin 'dışarıyla bağlantısını kesmek' için farklı kapılardan çıkarılacağı iddiası üzerine Türk Metal Sendikası üyeleri, fabrikanın iki ayrı çıkışı önünde toplandı. Saat 17.30'da başlayan bekleyiş 18.30’a kadar sürdü. 

'KISA SÜRELİ ARBEDE YAŞANDI'

Ana çıkış kapısı önünde bekleyen sendika üyesi işçilere servis içindeki işçiler de alkışlarla karşılık verdi. Ardından gelen bir servis aracının fabrika içerisinden hızlı çıkması üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Servisin camları yumruklandı, polis olaya müdahale ederek sendika üyelerini sakinleştirdi. Servis şoförü aracı başka kapıdan çıkarmak zorunda kaldı.

‘İŞTEN ÇIKARMALAR DEVAM EDEBİLİR’

Sendikalaşma ve işten atma süreçlerine dair açıklama yapan Türk Metal Sendikası avukatı Mahinür Koçak, işverenin işten çıkarmaya gerekçe olarak "sendikalaşma" diyemediği için tazminatlı iş çıkışı verdiğini söyledi. Koçak, iş kanunundaki Kod4'ün yasal gerekçe gösterildiğini sözlerine ekledi.

İşten çıkarmaların devam edeceğini düşündüklerini belirten Koçak, Türk Metal yöneticilerinin süreç içerisinde gerekli açıklamayı yapacağını ekledi. Koçak, şöyle devam etti: "Davaları işe iade ve sendikal tazminat talepleriyle açacağız. Ayrıca biliyorsunuz sendikal hakların engellenmesi ceza kanununda da suç olarak düzenlendi. Bu anlamda da şikayetlerimiz olacak."