Murat Dağı'nda siyanürlü altın aramaya bakanlıktan onay çıkmadı

Anadolu Export tarafından Murat Dağı'nda yapılmak istenen siyanürlü altın arama faaliyeti için bakanlık 'ÇED olumsuz' kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

Şenay Bilik Yıldırım

ESKİŞEHİR - Murat Dağı’na yapılması planlanan altın-gümüş madeni kapasite artırımı ve kırma eleme tesisi projesi hakkında ilgili bakanlık 'ÇED olumsuz' kararı verdi. Bakanlığın dün açıkladığı karara göre, Porsuk Nehri'nin ve 9 şehrin daha su kaynaklarının doğduğu alanda, siyanürlü altın arama çalışmaları yürütülemeyecek.

'10 ŞEHİR SUSUZ KALACAKTI'

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Kent Konseyi, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi, Odunpazarı Kent Konseyi ve ESÇEVDER'in itirazı sonrasında Murat Dağı’na yapılması planlanan altın-gümüş madeni kapasite artırımı ve kırma eleme tesisi projesi hakkında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumsuz' kararı verdi. 

2019'da başlayan süreçte; Anadolu Export firması Murat Dağı’nda altın aramak için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) başvurusunda bulunmuş, alınan 'ÇED olumlu' raporuna karşı dava açılmış ve Bölge İdare Mahkemesi'nden durdurma kararı çıkmıştı. Ancak Anadolu Export'un 2023 yılının başlarında yeniden ÇED başvurusunda bulunması üzerine 3 ay önce ilgili bakanlıkta, Ankara'da İnceleme Değerlendirme Kurulu yapılarak olayın tarafları dinlendi. Export firması yetkilileri ve projeye karşı olanların dinlendiği kurulun sonucunda bakanlık dün kararını açıkladı.

Porsuk Nehri'nin geçtiği Eskişehir ile birlikte 10 şehri daha besleyen su kaynaklarına sahip Murat Dağı'nda yapılmak istenen altın arama projesi, bölgenin su kaynaklarını ve doğasını tehdit ettiği gerekçesi ile bölge halkı tarafından istenmiyordu.

Konuya ilişkin bilgi veren Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, Kütahya’nın Gediz ilçesi Karaağaç köyüne, Murat Dağı’nda özel bir şirkete ait tesislerde siyanür kullanılarak altın ve gümüş araması yapılmasının 10 şehrin susuz kalma riski ile karşı karşıya gelmesine neden olacağını, bu nedenle verilen kararın çok değerli olduğunu söyledi.