Munzur'a dökülen beton için Valiliğe başvuru

2019 yılında Dersim’de düzenlenen Dünya Rafting Şampiyonası sırasında Mavi Köprü mevkiine parkur amaçlı dökülen betonun kaldırılması için Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım ve EMEP İl Başkanlığı, Tunceli Valiliği’ne başvuruda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Munzur Çayı'nda 2019 yılı haziran ayında düzenlenen R-4 Dünya Rafting Şampiyonası’nda merkez Mavi Köprü mevkiine Eski Vali Tuncay Sonel’in talimatıyla taş ve beton dökülerek yapay parkur yapıldı. Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi sözcüsü Avukat Barış Yıldırım ve Emek Partisi Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komitesi adına Hıdır Demir, taş ve betonun sökülerek ırmak yatağının eski haline getirilmesi için Tunceli Valiliği'ne dilekçe ile başvuruda bulundu.

Başvurunun ardından EMEP İl Başkanlığı’nda konuya ilişkin düzenlenen açıklamada konuşan Avukat Yıldırım, "Yapı su ekosistemine fazlasıyla zarar verdi. Yapının inşa edildiği bölgede Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama alanı koruma sözleşmesi olan Bern Sözleşmesi’nde ek iki listede kesin koruma altında olunması gereken su samuru o bölgede yaşadığını biliyor ve görüyoruz. Yine endemik Munzur alabalığı yaşıyor. Bundan dolayı su ekosisteminin bozulması kesinlikle yasak. Biz yapının sökülerek ırmak yatağının eski hale getirilmesi için Tunceli Valiliği’ne bir başvuruda bulunduk” dedi

Munzur ve Pülümür vadilerinde son dönemlerde artan yapılaşmalara da değinen Yıldırım, “Munzur Irmağı ve Pülümür Çayı’nda birçok yapı inşa ediliyor. Bu havzalarının doğal karakterlerin korunması gerekiyor. Bunu bizler söylediğimiz için değil mevzuatlar belirttiği için korunması lazım. İl Özel İdaresi ve belediyelerin bu yapılara kanuni çerçevelerle müdahale etmesi lazım. Bu sahalarda insan etkileşiminin artırılması yaban hayatının ve floranın geri dönüşümü olmayacak şekilde sebebiyet verir. Bu yaşanan durumların her zaman takipçisi olacağız” diye konuştu.

‘BU ANLAYIŞLA ÖTEDEN BERİDİR KARŞI KARŞIYAYIZ’

Çevreye zarar veren anlayışa öteden beri karşı olduklarını belirten EMEP Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komitesi üyesi Hıdır Demir ise, “Munzur ve Pülümür vadisi gibi vadiler binlerce yıl sonucunda oluşan vadilerdir. Bu duruma dair bilim insanları da böyle düşünmektedir. ‘Yaptım, bitti gitti' gibi, zorbalıkla, doğa tanımaz, yasa tanımaz, hukuk tanımaz bir anlayışla öteden beridir karşı karşıyayız. Munzur, Basra Körfezi’ne kadar ulaşan binlerce kilometrelik bir alana ve binlerce canlıya hayat veriyor. Bu durum, bunu yapanları hiç ilgilendirmemektedir. Buradan bakıp ne kadar hoyratça davrandıklarını görebiliriz” şeklinde konuştu. (DUVAR)