Munzur Vadisi Milli Parkı insan tehdidi altında

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı’nın korunması için gerekli önlemlerin alınmaması halinde milli parkın bu vasfını kaybedebileceğini söyledi.

Munzur Vadisi Milli Parkı
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Dersim’e, yaz tatili nedeniyle yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda yerli ve yabancı turist akın etmeye başladı. Turistlerin başlıca uğrak noktalarından biri de Munzur Vadisi Milli Parkı.

Tatil nedeniyle kent nüfusunda görülen ciddi artışın, vadideki fauna ve florayı olumsuz etkilediğini söyleyen Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım, milli park alanının başlangıç noktasında basın açıklaması yaptı.

‘BÖYLE BİR MİLLİ PARK YÖNETİMİ OLMAZ’

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın sahip olduğu flora ve fauna türleriyle dünya ölçeğinde bir park olduğunu vurgulayan Yıldırım, bölgedeki yaban ekolojisinin çok güçlü olduğunu söyledi. Yoğun insan etkileşiminin vadideki ekolojik dengeyi bozduğunu ifade eden Yıldırım, koruma önlemleri alınmasını istedi: “Burada mutlak koruma zonu olmasına rağmen son derece yoğun bir insan etkileşimi var. Tam bu noktada Munzur Vadisi Milli Parkı’nın resmi görevlilerinin bulunması gerekiyor. Türkiye’deki ve dünyadaki bütün milli parkların korunması için görevliler gerekli kontrolleri yapar. Fakat milli parka gelişi güzel herkes kolayca girip çıkıyor. Bu da buradaki ekolojinin tahrip olmasına yol açıyor. Biraz daha ileriye gidin kesin koruma altında olan yaban keçileri su içmeye inemiyor. Araç trafiğinden kaynaklı. Bu çok korkunç bir şey. Ekosistemin önemli canlıları. Koruma altında olan su samurları, ayı türleri, vaşak türleri; araç çapması sonucu ölüyor. Böyle bir milli park yönetimi olmaz” diye konuştu.

Barış Yıldırım önlem alınması için yetkililere çağrı yaptı

MUNZUR VADİSİ MİLLİ PARKI KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN OLMALI

Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kenti ziyaretinde Munzur Vadisi Milli Parkı ile Pülümür Vadisi’nin kesin korunacak hassas alan ilan edileceğini yönünde açıklaması olduğunu hatırlattı. “Kesin korunacak hassas alan, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatında en üstün doğa koruma statüsüdür. Bir yandan bu yaklaşımı ortaya koyup bir yandan korumamak açıkçası hukukla bağdaşmaz. Biyolojik çeşitlilik çok güçlü burada. Korunması gereken habitat alanını, yaban hayatı ekolojisin, florasını insan etkileşimine açmak, hukuku bir yana bırakalım vicdana da aykırıdır” şeklinde konuştu.

‘ÖNLEM ALINMAZSA ADLİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ’

Milli parkların bir ülkenin ulusal değeri olduğunu kaydeden Yıldırım, “Bir ülkede en az bayrak kadar, tarihi kadar, ülkenin milli marşı kadar kıymetlidir. Dolayısıyla ulusal bir değeri, buna yaraşır şekilde korumak gerekir. Fakat biz burada aksini görüyoruz. Yasak olmasına rağmen alabalık avlanıyor, insanlar rahatça her tarafı kamp alanı olarak kullanıyor. Bu konuda devletin temel kurumlarının gerekli önlemleri alması lazım. Aksi halde biz bu biyolojik çeşitliliği koruyamazsak burası milli park olma vasfını kaybeder” ifadelerini kullandı.

Yetkililere gerekli önlemlerin alınması konusunda çağrı yapan Yıldırım, “Munzur Vadisi Milli Parkı’nın korunması için başta 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nda belirtilen önlemler olmak üzere mevzuatta belirtilen tüm önlemlerin alınmasını istiyoruz. Şayet Munzur Vadisi Milli Parkı için önlemler alınmazsa, geçmişte yaptığımız gibi gerek idari gerekse adli girişimlerde bulunacağız” dedi. (DUVAR)