Mültecilerden Kürtçe yardım çağrısı: Yemek yok, su yok...

Aralarında kadın, çocuk ve hastaların bulunduğu mülteciler, Yunanistan sınırlarında mahsur kaldı. Çoğunluğu Kürtlerden oluşan mülteciler yardım çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Vedat Yeler

YUNANİSTAN - Aralarında çocuk, kadın ve hastaların bulunduğu 83 mülteci İtalya’ya geçerken İyon Denizi’nin Yunanistan sınırlarında mahsur kaldı. Mülteciler 4 gündür yolda olduklarını ve dün öğlen saatlerinde teknelerinin motorunda çıkan arıza sonucu mahsur kaldıklarını söyledi. Dünden beri Yunanistan makamlarını bilgilendirdiklerini aktaran mülteciler, kurtarılmaya dönük hiçbir girişimin olmadığını ve sadece Yunanistan Sahil Güvenliği’ne ait iki botun arada çevrelerinde dolandığını anlattı.

YUNAN MAKAMLAR: BULAMADIK

Konumları Yunanistan Zakinthos Adası’na yakın olan mültecilerin kurtarılması için aradığımız Yunanistan Sahil Güvenlik, duruma kayıtsız kalarak bizi Zakinthos Liman Otoritesi’ne yönlendirdi. Zakinthos Liman Otoritesi ise yaptığımız görüşmede ilk önce mültecileri bulmadıklarını belirtti ve daha sonra konuyla ilgili hem sabahı beklememiz gerektiğini hem de Yunanistan sahil güvenliği yetkililerini aramız gerektiğini söyledi.

Bu tekneyle ilgili birçok kişi Yunanistan Sahil Güvenliği ile temasa geçerek mültecilerin konum bilgileri, irtibat numaraları, teknedeki kişi sayısı ve teknedeki durum hakkında bilgi verdi. Ayrıca teknede bulunan mültecileriler de Yunanistan Sahil Güvenliği’ni ve 112’yi aradıklarını, acil yardım çağrısında bulunduklarını ifade ettiler.

Fakat yaklaşık 24 saattir mahsur kalan mültecilere Yunanistan Sahil Güvenliği tarafından kurtarılmamakta ve yapılan aramalara, ‘böyle bir tekne bulamadı’ yanıtını vermekte.

15 ÇOCUK, 30 KADIN VE 2 KALP HASTASI...

Yunanistan’a sığınma başvurusunda bulunmak istediklerini söyleyen 83 kişilik mülteci grubunda 15 çocuk ve 30 kadın bulunuyor. Grup çoğunluğu Kürtlerden oluşmakta. Mülteciler yaşadıkları baskı nedeniyle kaçmak zorunda olduklarını söylediler. Türkiye ve İran’a geri gönderilmekten korktuklarını söyleyen mülteciler, aralarında kalp hastası olan iki kişinin sağlık durumunun da kötü olduğunu ekledi.

Bir mülteci yayınladığı videoda yardım çağrısında bulunurken şunları dedi: "Şu an teknede 83 kişiyiz. Gördüğünüz gibi hepimiz üst üste oturmuşuz. Aramızda yaklaşık 30 Kadın var. 15 çocuk var aramızda. İkisi hasta. Aramızda kalp rahatsızlığı olanlar var. Bizi almaları için Yunan polislerini bekliyoruz. Yemek yok, su yok..."

İYON DENİZİNE SÜRÜKLENİYORLAR

Kurtarılmayı bekleyen mülteciler rüzgâr ve akıntıyla beraber geceyi çaresizce denizde sürüklenerek geçirdi. Sabah saat 09.30 civarı konum bilgilerini tekrar gönderen mülteciler, kendilerini uzaktan izleyen bir sahil güvenlik botunun olduğunu not düştüler. Sürüklenmeden kaynaklı konumları değişen mülteciler telefonlarının çekmemeye başladığını ve yardım çağrıları yenilemek için irtibat kurmakta zorlandıklarını da kaydettiler.

'BİR ŞEYLER YAPMALISINIZ'

Gece ve sabah belli aralıklara yaptığımız görüşmelerde sahil güvenliği tarfından sürekli izlendiklarini fakat kurtarılmadıklarını aktaran mülteciler son durumlarını ise şu sözlerle ifade ettiler: "Halen denizin ortasındayız. Polis etrafta dolaşıyor, gelip gidiyor. Kadın ve çocuklar iyi değiller. Bir şeyler yapmalısınız. Rüzgar almış götürüyor bizi. Dalgalar yükseliyor ve akşama kalırsak kötü olur.”