Mülteci Dayanışma Platformu Karaburun'da: Kamu görevlileri hakkında acilen yasal işlem yapılmalı

İzmir’in Karaburun ilçesinde mültecilerin tutulduğu belediyeye ait düğün salonuna giderek incelemede bulunan İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, sığınmacılara suçlu muamelesi yapıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – 25 sivil toplum kuruluşunun bileşeni olduğu İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, incelemede bulunmak üzere Karaburun'da mültecilerin tutulduğu belediyeye ait düğün salonuna giderek basın açıklaması düzenledi. Heyet tarafından mültecilerin tutulduğu mekânın gezildiği belirtilen açıklamada, "Girişten 10 basamak ile çıkılan bir yükseklikteki teras olduğu, iki adet tuvaletin olduğu, bir kapalı odanın yer aldığı ve bunların önündeki teras kısmının üzerinin açık olduğu görüldü. Bu terasın bir kısmında demir korkuluklar yapıldığı ve muhtemelen güneşten korunmak için üzerinin kapatılabileceği gözlemlendi. Bir tarafında bazı yataklar ve çokça BM logoları olan battaniyeler ve yere açmak için kullanılan naylon örtüler görüldü” denildi.

Kentte bulunan insanlar ve ulaşılan yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirdiğini de belirten platform, sığınmacıların bir süreden beri burada tutulduğunu, yukarıdaki açık alanda kaldıklarını şimdi ise boş ve metruk bir bina gördüklerini kaydetti. Sığınmacıların yemeklerini temin eden lokantacı ile görüşüldüğünü ifade eden platform açıklamasında, "Mültecilere günlük 20 TL'lik iki öğün yemek verdiklerini, bazen kalanların 20 kişi olduğunu ancak bazen de 350 kişiye yemek çıkarmak durumunda kaldıklarını söyledi" ifadelerini kullandı.



'İLTİCA TEMEL İNSAN HAKLARINDANDIR'

Karaburun'dan botlarla Yunanistan’a geçtikten sonra geri itilerek yeniden Karaburun kıyılarına gönderilen mültecilerin belediyeye ait eski düğün salonunun çatısında kilit altında tutulduğu vurgulanan açıklamada, son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Yukarıda gözlemlerimizde anlattığımız koşullar nazara alındığında, bu uygulama ile Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, yine tutulma koşulları sebebiyle Anayasa'nın 17. maddesinde düzenlenmiş işkence yasağı ihlal edilmiştir. Hiçbir suçu olmayan ve içinde çocukların da olduğu sığınmacılara yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak suçlu muamelesi yapılmıştır. Mevcut haliyle boşaltılmış durumda olsa da bu uygulamaya sebep olan kamu görevlileri hakkında acilen yasal işlem yapılmasını talep ediyor, 25 STK’nın bileşeni olduğu, İzmir Mülteci Dayanışma Platformu olarak konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.” (DUVAR)