Mülkiye müfettişlerinden Mardin kayyımına 'özel kalem' uyarısı: 'İdarenin takdir yetkisi sınırsız değil'

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde kayyım yönetimi tarafından MARSU’da Özel Kalem Müdürü yapılan AK Partili isimlerin, kısa bir süre sonra farklı kurumlarda görevlendirildikleri öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı'na bağlı mülkiye müfettişleri, kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (MARSU) dair 2019-2023 yıllarını kapsayan bir rapor hazırladı.

ABONELERİN YÜZDE 20’SİNİN SUYU KESİLDİ

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre raporda, MARSU’nun 2019 ile 2023 yılları arasında 184 bin 860 aboneden 36 bin 415'inin suyunu kestiği belirtildi. Buna, ödenmeyen faturalar ve icra takibi gerekçe gösterildi. 

Raporda, MARSU’nun 532 olan memur kadrosunun sadece 99’unun dolu olduğu, memurların yapması gereken işlerin işçiler tarafından yapıldığı kaydedildi. Söz konusu durumun "kanuna aykırı" olduğuna işaret edilerek, işlemin hukuka uygun olarak tesis edilmesi önerisine yer verildi. 

AK PARTİLİ İSİMLER MÜDÜRLÜĞE GETİRİLDİ

Raporda Özel Kalem Müdürlüğü atamalarına dair de tespitler yer aldı. MARSU yönetimi tarafından 2020 ile 2023 yılları arasında müdürlüğe dışarıdan 5 atama yapıldığı aktarıldı. Furkan Doğan, Mehmet Mesut Tanrıkulu, Hanife Çelikel, Zeynep Gürkut ve Şuayb Işık'ın müdürlüğün başına getirilen kişiler olduğu belirtildi. 

Bu isimlerden Mehmet Mesut Tanrıkulu'nun AK Parti Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği, Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü ile AK Parti Gençlik Kolları Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) görevleri bulunuyor. Mardin'de 6 ay Özel Kalem Müdürlüğü yapan Tanrıkulu, şu an kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı olarak görülüyor. 

AK Partili Elazığ Yurtbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Doğan’ın oğlu olduğu öğrenilen Furkan Doğan, lise mezunu. Doğan, Özel Kalem Müdürü yapıldıktan sonra Elazığ Valiliği’nde görevlendirildi. 

Hanife Çelikel, belediyedeki görevinin ardından İçişleri Bakanlığı’nda görevlendirildi.  

Zeynel Gürkut, MARSU’da 6 ay Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptıktan sonra İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı görevine getirildi. 

Şuayb Işık, 7 Temmuz 2023 günü MARSU’da Özel Kalem Müdürü olarak görevlendirildi. Işık, 26 Temmuz'da ise Rekabet Kurulu Başkanlığı'nda görevlendirildi. 

Raporda, son görevlendirme nedeniyle teftiş tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunun boş olduğu bilgisine yer verildi. 

'İDARENİN TAKDİR YETKİSİ SINIRSIZ DEĞİL'

Müfettişler, Özel Kalem Müdürlüğü kadrosunun sık sık değiştirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu: "İdare hukukunun genel prensiplerine göre, idarenin sınırsız bir takdir yetkisi bulunmadığı ve bu yetki kullanılırken de mevzuat hükümlerine ve kamu vicdanına uygun hareket edilmesi gerektiği açıktır. ‘İstisnai Memurluk’ çok sayıda vatandaşın sınav başta olmak üzere, birçok prosedüre tabi olduğu memuriyete girişte istisnai bir personel alma veya terfi etme yolu olarak algılanmamalıdır. Bir hakkın suiistimali olarak değerlendirilebilecek bu tür uygulamaların, diğer görevlilerin çalışma barışı, moral motivasyon ve performanslarını da olumsuz etkileyeceği ve devlete olan güveni sarsabileceği dikkate alınarak istisnai memurluklara atama yapılmasında kamunun hizmet ihtiyacının giderilmesi dışında bir amaç güdülmemeli ve aksi yönde bir uygulama yapılmamalıdır.”