Muhtarlığı düşürülen adayın babası: Kimse kendi adını çocuğuna vermesin

İzmit'in kırsal Arpalık İhsaniye Mahallesi’nde seçimi kazanan Hasan Erdöl’ün muhtarlığı, babasıyla aynı adı taşıdığı için düşürüldü. Baba Erdöl ""Sakın ola kimse kendi adını çocuğuna koymasın" dedi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli'nin İzmit ilçesi kırsal Arpalık İhsaniye Mahallesi, 31 Mart'ın en ilginç "seçim iptal" kararına sahne oldu.   

Yerel seçimde Arpalık İhsaniye Mahallesi muhtarlığı için mevcut muhtar Orhan Süren, Hüseyin Güldibi ve Hasan Erdöl aday oldu. 249 seçmenli mahallede Orhan Süren 78, Hüseyin Güldibi 37, Hasan Erdöl ise 113 oy aldı.

Mahallede ikamet eden O.K. isimli kişi muhtar seçilen Hasan Erdöl ile babasının aynı ismi taşıdığını; Hangisinin aday olduğunun seçmenlere açıklanmadığı, ikisinin de adaymış gibi gösterilip seçmenin aldatıldığı, ayrıca aday Hasan Erdöl’ün dışarıdan seçmen getirdiği iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu’na itiraz etti.

SEÇİM İPTAL EDİLDİ

Kararı inceleyen İlçe Seçim Kurulu, itirazın gerekçe ve delil içermediğini belirterek reddine karar verdi. Ret kararının ardından O.K., aynı gerekçelerle itirazını İl Seçim Kurulu’na taşıdı. Kurul, dışarıdan seçmen getirildiği iddiasını kabul etmedi ancak mahallede Hasan Erdöl ismini taşıyan 2 kişinin bulunduğunu, bunlardan birinin 75 yaşındaki Hasan Erdöl, diğerinin ise 50 yaşındaki oğlu Hasan Erdöl olduğunu belirterek aday pusulasında hangisinin olduğunu belirtilmediği ifade etti ve seçimin iptaline karar verdi. Mahallede muhtarlık seçimi 2 Haziran’da yeniden yapılacak. 

'113 OY ALARAK MUHTAR SEÇİLDİM'

Seçimin iptal edildiğini öğrenen muhtar adayı Hasan Erdöl, kararın usule ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu. Yaşadığı süreci anlatan Erdöl "113 oy alarak muhtar seçildim. Köyümüzden bir arkadaşımız, babamın ve benim adımın Hasan Erdöl olması sebebiyle ilçe seçim kuruluna itirazda bulunmuş. İlçe Seçim Kurulu bu itirazı kabul etmemiş. İl Seçim Kurulu'na göndermiş. İl Seçim Kurulu babamın ve benim adımın Hasan Erdöl olduğunu, kimin hangi seçmene oy verdiğini tespit edememiş. İtiraz dilekçesinde babam için kendisine oy istediği, kendisinin de muhtar adaylığına çıktığını beyan etmişler. Seçimden önce ben, muhtar adayı olduğumu gerek sosyal medyada gerekse gazetede ilan ettim" dedi.

'SEÇİMLERE GİRMEDİM, PUSULA DAĞITMADIM'

Karara tepki gösteren baba Hasan Erdöl ise "Ben seçimlere girmedim; pusula dağıtmadım. Oğlum kazandı. Köyden vatandaşın biri, ‘Babasının adı da Hasan, senin adın da Hasan. Babası mı aday oldu, oğlu mu aday oldu? Ben hangisine muhtarım diyeyim?’ demiş. Ben de diyorum ki; Bu kağıtlar hakime mi gitti, valiye mi gitti, kime gittiyse orada niye açıp da bakmadı bunlara? Burada 3 tane muhtarın ismi var" diye sordu.

Hayretler içinde kaldıklarını belirten baba Erdöl, şöyle devam etti: "Gezin, dolaşın bir vatandaş desin ki ‘Geldi oğluna veya kendine oy istedi.’ Tespit etsinler. Böyle bir şey yok. Ben de diyorum ki sakın ola bundan sonra bir kimse kendi adını çocuğuna koymasın. Yarın bir şey olduğu zaman böyle bizim gibi olmasınlar. Artık şaşırıyoruz biz. Biz hayret içindeyiz." 

 

(HABER MERKEZİ)