Muharrem İnce'nin kurgu çıkan hikâyesi gündem oldu: 'Allah aşkına Kemal ver şu emri'

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Babala TV yayınında anlattığı Atatürk ve Fevzi Çakmak’ın anısının kurgu olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Babala TV’de yayınlanan 'Mevzular: Açık Mikrofon' programında soruları yanıtladı. İnce'nin programda anlattığı Atatürk ve Fevzi Çakmak’ın anısının gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Dr. Selim Erdoğan, 2022 yılında yaptığı bir paylaşımda söz konusu anının kurgu olduğunu belgesiyle anlatmıştı. Erdoğan, “Bugüne kadar daha saçma bir kurgu görmedim. O zamanda SAATLİ BOMBA olsa bile, taarruzda metrekareye 5 kilogram bomba düşerken o SAATLİ BOMBA patlamasa bile, Fahrettin Paşa o sırada 50 kilometre uzakta olmasa bile, taarruz, topçu, tahrip ateşi bitmeden, kendiliğinden başlamıştı, emirle değil!” ifadelerini kullanmıştı.

Selim Erdoğan’ın Twitter’dan yaptığı paylaşımı alıntılayan tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan da söz konusu diyaloğun 2 mareşal arasında geçemeyeceğini vurguladığı 29 Ağustos 2022 tarihli tweetini yeniden paylaştı. 

Gürkan’ın yaptığı paylaşım şöyle:

"Fevzi Çakmak: Haydi Kemal düşman kaçıyor, taarruz emrini ver
Mustafa Kemal: Dur abi
FÇ: Kemal tarihi fırsat kaçırıyorsun
MK: Dur abi FÇ: Allah aşkına Kemal ver şu emri
MK: Dur abi

Selim Hoca detaylı açıklamış ama şu diyalog Prestij Bilardo'da geçebilir, 2 mareşal arasında değil. İddianın orijinali ne bilmiyorum görünce dayanamadım yani bunun yanlış olduğunu bilmek için tarih bilmeye gerek yok gibi geldi. Taarruz planları önceden yapılır, sonra uygulamaya konur. Büyük Taarruz'unki çok çok önceleri yapılmış sonra modifiye edilmiştir.

Varyasyon olur tabii ama bu sahada olur öyle tepelerden bakıp her şeyi son dakikada değiştiremezsin. Zaten Fahrettin Altay da anılarında beni rahat bırakın siz karışmayın dedim, bana bozuldular der. Tesadüfen dün gece onu okuyordum aklımda kalmış. Ama yani savaş planı yapmak vs. biraz daha komplike bir iş. Bu belge nereden çıktı, Twitter'da ne için kullanıldı bilmiyorum, buna benzer bir hikâye de duymadım ama konu bu değil Yani şu laflardan anlaşılabilir aslında..."