Muharrem İnce 'Memleket' diyecek, iki seçim başarısız olursa gidecek

Memleket Hareketi'ni başlatan Muharrem İnce parti kurma çalışmalarında sona geldi. 17 Mayıs’ta kuruluş dilekçesi verilecek, 18 Mayıs’ta da genel merkez binası açılışı ile partinin tanıtımı yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – CHP'nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı, eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin geçen yıl eylül ayında Sivas’tan başlattığı 'Memleket Hareketi'nin partileşme çalışmasında sona gelindi. İnce ve yakın çalışma arkadaşları 17 Mayıs Pazartesi günü İçişleri Bakanlığı'na başvurarak 'Memleket Partisi' adıyla yeni partinin resmi kuruluşunu gerçekleştirmiş olacak. 18 Mayıs’ta da yeni partinin genel merkez binasının açılışıyla partinin tanıtımı yapılacak.

Edinilen bilgiye göre parti tüzüğü ve programı tamamlanan Memleket Partisi’nin kurucular kurulu 70-80 kişiden oluşacak. Partinin yönetim organlarını oluşturacak kurucu sayısı özellikle yüksek tutulmadı. Kuruluş dilekçesi verildikten sonra üyeler Ankara’da bir dizi toplantı gerçekleştirerek partinin yönetim organlarını belirleyecek.

Yeni partinin kurucular kurulunca daha önce CHP'den istifa eden İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ve Yalova Milletvekili Özcan Özel’in yanı sıra geçtiğimiz günlerde CHP ile yollarını ayıran Gaye Usluer’in de olması bekleniyor. Bu isimlerin yanı sıra eski CHP milletvekilleri Hakkı Akalın, Mevlüt Dudu gibi isimler de İnce’nin yakın çalışma arkadaşları olacak.

GÜÇLÜ GENEL SEKRETERLİK, ETKİN PARTİ MECLİSİ

Parti kurucularından edinilen bilgiye göre parti programı ve tüzüğü daha önce CHP içinde gündeme getirilen tüm talepleri içerecek. Çok demokratik bir tüzükle yola çıkacaklarını anlatan bir parti kurucusunun verdiği bilgiye göre tüzükte “güçlü genel sekreterlik” olacak. Partinin yürütme organı olan MYK üyeleri genel başkan tarafından değil, Parti Meclisi üyeleri tarafından seçilecek. Genel başkan yardımcılarının sayısı da tüzükte yazılı olacak, genel başkanın inisiyatifine bırakılmayacak.

İnce’nin kurucu genel başkan olacağı partide genel başkan adaylığı için belli sayıda delege oyu olacak ancak buna bir üst sınır konulacak. Bu şekilde başka adayların önünün kesilmesi engellenecek.

Milletvekili adayları “ön seçim” ile belirlenecek. Kadın-erkek eşitliği için fermuar sistemi uygulanacak. Partinin cumhurbaşkanı adayı ise üyeler tarafından belirlenecek.

GENEL BAŞKAN İÇİN BAŞARI KRİTERİ: İKİ SEÇİM 1. PARTİ OLAMAZSA GİDECEK

Partinin genel başkanı için dönem sınırlaması olmayacak ancak “başarı” kriteri getirilecek. Üst üste iki genel seçimde partisini birinci parti yapamayan genel başkan istifa edecek, yapılan kongrede de yeniden aday olamayacak.

TEŞKİLATLARIN ÖN ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Memleket Hareketi kapsamında 50’ye yakın il gezisi yapan Muharrem İnce’nin teşkilatlanma çalışmalarında da yol aldığı öğrenildi. 40’a yakın kentte il örgütlenmesi için ilk adımların atıldığı, partinin resmen kuruluşunun ardından da teşkilatlanmanın hızla yapılacağı ifade ediliyor. İnce’nin de teşkilatlanma çalışmaları kapsamında resmi kuruluş sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden il gezilerine başlaması bekleniyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 29 Mart 2021 tarihli kayıtlarına göre İnce’nin kuracağı yeni parti ile Türkiye’deki siyasi parti sayısı 107’ye yükselecek.