Muhammed bin Selman, Katar Emiri'ni sarılarak karşıladı

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki normalleşme anlaşmasının bugün imzalanması bekleniyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani'yi havalimanında karşıladı. İkilinin geçmişteki gerilimi ve sosyal mesafeyi bir kenara bırakarak samimi şekilde sarılması dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkeleri ve Mısır'ın Katar'a üç buçuk yıldır uyguladığı ambargo bugün son buluyor. Suudi Arabistan ile Katar arasında sınırların yeniden açılacağının açıklanmasının ardından, bugün Suudi Arabistan'ın el Ula kentinde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani'nin de katıldığı 41'inci Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde tarafların anlaşma imzalaması bekleniyor.

'SUUDİ KRALLIĞI'NI NURLANDIRDIN'

Anlaşmaya ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner'in arabuluculuk yaptığı belirtilirken, Katar Emiri el Sani'yi el Ula'da bizzat Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman karşıladı. Havalimanında çekilen görüntülerde, ikilinin geçmişteki gerilimi ve sosyal mesafeyi bir kenara bırakarak samimi şekilde sarılması dikkat çekti. Suudi basını, Veliaht Prens Muhammed'in Katar Emiri'ne "Selam, selam. Suudi Arabistan Krallığı'nı nurlandırdın" dediğini duyurdu.

TÜRK ÜSSÜNÜN KAPATILMASI ŞARTI KOŞULMUŞTU

Taraflar arasındaki kriz 2017 yılında sürpriz biçimde, Körfez ülkeleri ve Mısır'ın Müslüman Kardeşler'e verdiği desteği ve İran'la yakınlaşmasını gerekçe göstererek Katar'la tüm sınırlarını eş zamanlı kapatmasıyla patlak vermişti. Katar'a anlaşmazlıkların aşılması için 13 maddelik bir talep listesi verilmiş; bu talepler arasında Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün kapatılması da yer almıştı.

ANLAŞMA NEYİ İÇERİYOR?

'Körfez krizi' dün, 2017'de patlak verdiği kadar ani bir şekilde son bulma yoluna girdi. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamayla, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının açılması için uzlaşma sağlandığı, resmi anlaşmanın da bugün imzalanacağı duyuruldu.

Amerikan basınıysa, son aylarda İsrail'in bir dizi Arap ülkesiyle yaptığı normalleşme anlaşmalarının arabulucusu olan damat Kushner'in bu uzlaşmada da önemli bir rol oynadığını yazdı. Bugün imzalanacak anlaşmada, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in, Katar'a uyguladığı ablukayı kaldırması bekleniyor. Katar'ın ise karşılığında, bu üç komşusuna açtığı davaları geri çekeceği belirtiliyor. Tarafların devlet medyası üzerinden birbirine karşı karalama kampanyalarına son vermeleri de bekleniyor.

Öte yandan, zirvede Mısır'ı da Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü'nün temsil edeceği açıklandı. 

İmza töreni tüm dünyada merakla bekleniyor. (DIŞ HABERLER)