Muhalefetten kanun teklifine şerh: Sağlık çalışanları ayrıştırılıyor

Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarında iyileştirme öngören ve komisyondan geçen kanun teklifine muhalefet şerh düştü: Sağlık çalışanları ayrıştırıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, İYİ Parti ve HDP, sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarında iyileştirme öngören kanun teklifine yönelik muhalefet şerhini TBMM’ye sundu.

Muhalefet şerhinde, kanun teklifinde yasa yapım sürecinin dışına çıkıldığı noktalara ilişkin itirazlar yer alırken, sağlık çalışanlarının bütününü kapsamaması da eleştirildi.

MUHALEFET KOMİSYONDA ELEŞTİRDİ

Sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenleme öngören 14 maddelik kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyondan, AK Parti, MHP ve CHP milletvekillerinin "evet" oyuyla geçen teklife göre, doktorların sabit ek ödeme oranları artırılacak. Ayrıca aile hekimlerinin uzmanlık eğitimi için tanınan süre 2029 yılına uzatılacak. Teklifin komisyondaki görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, yasa yapım sürecinin dışına çıkıldığı, düzenlemenin yeterince tartışılmadan komisyondan geçirilmek istendiği üzerine eleştiriler yapmıştı.

‘KAPSAMLI ETKİ ANALİZLERİ YAPILMAMIŞ’

Komisyonda kanun teklifini desteleyen CHP, itirazları olan noktalarda da Meclis Başkanlığı’na şerh sundu. CHP şerhinde, ilgili komisyonlarda yeteri kadar tartışılmayan teklifin alelacele Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirilmesi "demokratik ilkelere ve TBMM geleneklerine aykırı" olarak değerlendirildi. Şerhte, düzenlemenin meslek kuruluşları ve sektör temsilcileri ile görüşülmeden hazırlandığının da altı çizilerek teklifteki kanun maddelerinden bazıları için tam ve kapsamlı etki analizlerinin yapılmadığı kaydedildi. CHP şerhinde, itirazlar şu ifadelerle dile getirildi: “Teklifin geneli değerlendirildiğinde, bu teklifin daha önce, yedi ay önce TBMM Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilen maddelerin bile çok gerisinde kalan bir düzenleme olduğu görülmektedir. Sağlık sektöründeki sorunlar bir kısım sağlık görevlisinin aylık ücretlerinde ve emeklilik aylıklarında artış yapılarak çözülemez. Sağlık hizmetleri doktoruyla, hemşiresiyle, hasta bakıcısıyla, teknisyeniyle, eczacısıyla, diğer sağlık emekçileriyle bir bütünün ayrılmaz parçasıdır. Sağlık sektöründe özlük ve emeklilik hakları ile bir iyileştirme yapılırken iç iş barışının da bozulmaması için hakkaniyeti göz önünde bulundurmalı.”

‘EK BÜTÇENİN TBMM’YE SUNULMAMASI İZAHTAN VARESTE’

Kanun teklifiyle getirilen düzenlemelerin, başta Sağlık Bakanlığı bütçesi olmak üzere diğer bazı kurumların bütçesinde de ödenek artışı gerektirdiğinin ifade edildiği CHP şerhinde, halen “Ek Bütçe” teklifinin TBMM gündemine getirilmemesinin izahtan vareste olduğu kaydedildi. Şerhte, “Kanun teklifi düzenleyici etki analizi yapılmadan TBMM’ye sunulmuş, kanun teklifinin komisyonda görüşülmesi esnasında tüm maddelerle ilgili detaylı herhangi bir mali yük tablosu komisyon üyelerinin dikkatine sunulmamıştır” denildi. Düzenlemenin teknik, içerik ve kapsadığı kesimler itibarıyla eksikler içermesine karşın, maddelere ilkesel olarak olumlu yaklaşıldığı ve desteklendiği belirtilen CHP şerhinde, “Ancak, yukarıda açıklanan nedenlerle Anayasa'da öngörülen olağan yasa yapma sürecinin dışına çıkılarak, TBMM'de ilgili komisyonlarda yeteri kadar tartışılmayan kanun teklifleriyle Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçirilmek suretiyle acele yasa yapma alışkanlığını, genel demokratik ilkelere ve TBMM geleneklerine aykırı bulduğumuz yönündeki kanaatimizi de saklı tutuyoruz” ifadelerine yer verildi.

HDP: MALİ HAKLARDA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

HDP şerhinde ise mali haklara yönelik düzenlemede, sağlık çalışanlarının ayrıştırıldığı vurgulandı. Şerhte, “Bu düzenleme birçok sağlık personellerinin mali haklarında önemli bir değişiklik içermemekte, hemşireler ve sağlık ekibi üyelerine yönelik negatif ayrımcılık yapıldığını açıkça ortaya koymaktadır” denildi.

AK Parti’nin hükümete geldiği 2002 yılından bu yana kadrolu ve güvenceli çalışmanın önünün kesildiğinin, esnek ve güvencesiz çalışmanın örgütlendiğinin kaydedildiği şerhte şu ifadelere yer verildi: “2021 yılının aralık ayındaki düzenlemeye göre birçok açıdan daha geride bir yasa teklifiyle karşı karşıyayız. Üstelik aralık ayındaki düzenlemede ödemeler sabit ek ödeme üzerinden artarken; mevcut yasa teklifinde ödemeler daha güvencesiz olan performans ve sözleşmeli çalışma üzerinden artırılmakta; mesai dışı çalışma teşvik edilmektedir. Teklif, sağlık emekçilerinin hem kendi kategorilerinden kaynaklanan mali ve sosyal haklarında yeterli düzenlemeler içermemekte hem de farklı iş alanlarında çalışan sağlık emekçilerini bir bütün olarak görmekten uzaktır. Yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen hekimlerin ve sağlık emekçilerinin emekliliğe yansıyan ücret artışı, sağlıklı çalışma şartları talepleri yine sonuçsuz bırakılmıştır.”