Muhalefet zirvesi: 6 lider 12 Şubat'ta görüşecek

Uzun süredir ikili düzeyde temas yürüten muhalefet liderleri yeni bir adım atıyor. 6 lider 12 Şubat'ta bir çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Muhalefet partileri liderleri arasında aylardır devam eden ikili ziyaret trafiğinde yeni bir aşamaya geçiliyor. 2018 seçimlerinde Millet İttifakı’nı oluşturan CHP, İYİ Parti, SAADET ve Demokrat Parti ile yeni kurulan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi genel başkanları, Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine 12 Şubat Cumartesi günü çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

Çalışma yemeğinde hem güncel sorunların değerlendirilmesi hem de önümüzdeki süreçte başta ittifak konusu olmak üzere muhalefetin nasıl bir yol izleyeceği konusunun ele alınması bekleniyor.

Muhalefet partisi liderleri arasında son 2 yılda çeşitli gerekçelerle bir dizi ikili temas gerçekleşti. Partilerin genel merkezlerinde heyetler eşliğinde yapılan görüşmeler “iyi niyet temelinde karşılıklı iş birliği zeminini geliştirme çabası” olarak değerlendirildi. Görüşmelerin ilk meyvesi de 6 partinin parlamenter sistem önerilerini ortaklaştırmak için kurduğu masa oldu. Ayrıca 4 partiden temsilcilerin katıldığı bir de ekonomi masası kuruldu.

6 parti temsilcisinin parlamenter sistemle ilgili yaklaşık 3 aylık çalışmasının sonunda üzerinde mutabakata varılan 23 sayfalık bir metin ortaya çıktı. Bu metnin 6 liderin katılacağı ortak bir açıklama ile kamuoyuna duyurulmasına karar verildi. 6 parti temsilcisi de bu açıklamayı planlamak için geçtiğimiz hafta bir araya geldi, ancak yapılan görüşmeden takvimle ilgili bir karar çıkmadı.

ORTAK AÇIKLAMA ÖNCESİ ÇALIŞMA YEMEĞİ

Bu planlama sürerken muhalefet liderleri arasında yeni temaslar gerçekleşti. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP ve İYİ Parti genel başkanlarıyla buluştu, ayrıca Demokrat Parti, DEVA Partisi ve en son Saadet Partisi liderleri ile görüştü. Bu arada birçok lider arasında ayrıca temaslar da gerçekleşti. Erken ya da baskın seçim tartışmaları devam ederken muhalefetin birlikteliğine ve geleceğe dair hazırlıklarına hız vermesi önerisi karşılık buldu. 6 liderin güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisiyle ilgili ortak açıklama öncesi bir araya gelmesi görüşü ağırlık kazandı.

HEP BİRLİKTE YUVARLAK MASA ETRAFINDA OTURULACAK

Edinilen bilgiye göre CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve yeni kurulan Gelecek ve DEVA Partilerinin genel başkanlarının Ankara’daki toplantısı basına kapalı olacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldığı bir televizyon programında liderlerin kısa bir süre içinde bir araya gelebileceği mesajı verirken, bir süredir tartışma konusu olan “Liderlerin oturma düzeni nasıl olacak” sorusuna da “Hep birlikte bir yuvarlak masanın etrafında otururuz” yanıtı verdi.

İTTİFAK MASAYA YATIRILACAK

Yeni bir gelişme olmazsa önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek bu çalışma yemeğinde bir araya gelecek liderlerin hem Türkiye’nin başta ekonomi olmak üzere temel sorunlarını ele alacağı, muhalefete düşen sorumluluk, ittifak süreci, seçim öncesi ve sonrasına dair yol haritalarını ele alacağı ifade ediliyor. Uzun zamandır üzerinde konuşulan güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili liderlerin kamuoyuna yapacağı açıklamanın detaylarının da bu görüşmede ele alınıp karara bağlanabileceği kaydediliyor.