Muhalefet sahada: Ülkenin gerçek meselesi ekonomi

“Ülkenin gerçek gündemi ekonomi” diyen muhalefet partileri vatandaşı dinlemek, sorunlara çözüm önerilerini anlatmak için sokağa indi. Bir taraftan liderler diğer taraftan partilerin ekonomi uzmanlarından oluşan ekipler il il dolaşmaya başladı. Ziyaretlerin sonunda vatandaşın gerçek gündeminin siyasetin gündemine taşınması hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Siyasette anayasa değişikliği, reform paketleri, dokunulmazlık fezlekeleri tartışılırken “vatandaşın asıl gündemi ekonomi” diyen muhalefet sahaya indi. CHP, İYİ Parti, HDP ve yeni kurulan Gelecek ve DEVA partilerinin genel başkan ve yöneticileri il il dolaşarak vatandaşı dinlemek, çözüm önerilerini anlatmak için çeşitli programlar organize etti. 

KILIÇDAROĞLU 24 İLE GİDECEK, AKSARAY’LA YOLA ÇIKTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun programına göre CHP'nin milletvekili çıkaramadığı ya da daha az vekili olan 24 ile ziyaret yapılacak. CHP lideri bu ziyaretlerde vatandaşların sorunlarını dinleyecek, parti olarak çözüm önerilerini anlatacak. Aksaray’da çiftçilerin sorunlarını dinleyerek ziyaretlerine başlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun mart ayında bu ziyaretleri arttırması bekleniyor.

CHP EKONOMİ MASASI ZİYARETLERE HIZ VERDİ, KANAL KURDU

Bu arada Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla 2018 yılında kurulan ‘Ekonomi Masası’ da pandemi sürecinde illere yaptığı ziyaretlere hız verdi. Hatay, Adana, Mersin, Kırıkkale, Nevşehir gibi farklı illerde doğrudan esnafın yaşadığı sorunları kaydeden, çiftçilerle, gençlerle ve kadınlarla buluşarak taleplerini dinleyen ‘Ekonomi Masası’ Youtube üzerinden ‘CHP Ekonomi Masası Tv’ adlı bir de kanal kurdu.

CHP’nin önümüzdeki dönemde de illere ziyaretlerini sürdüreceğini, sivil toplum örgütlerinin, derneklerin ve meslek odalarının sorunlarını dinleyeceğini anlatan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Ekonominin bu ülkenin gerçek meselesi olduğunu düşünüyoruz. Sahadaki çalışmaların ardından bir yandan Meclis’te belli tedbirlerin alınması için gerekli girişimlerde bulunurken bir yandan da iktidara geldiğimizde bu meseleleri nasıl çözeceğimizi tespit edeceğiz” dedi.

‘İNSANLAR KENDİLERİNİ YALNIZ HİSSEDİYORLAR’

Ekonomi gündemiyle sahada çalışmalar yürütmenin seçimlerle ilişkili bir adım olmadığını belirten Öztrak şunları söyledi: “Şu dönemde esnafımız, çiftçimiz, KOBİ'lerimiz çok sıkıntılı süreç yaşıyor. Sıkıntılı oldukları için de en azından kendi seçtikleri siyasetçileri yanlarında görmek istiyorlar. Dertlerinin paylaşıldığını, dertlerini duyan birilerinin olduğunu görmek istiyorlar ve biz de o nedenle sahadayız. Bu ekonomik kriz ve buhran, tüm toplumun dayanışma içerisinde olması ve el ele tutuşmasını gerektiren bir süreç. İnsanlar kendilerini son derece yalnız hissediyorlar. Biz vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu, dertlerini dinlediğimizi gösteriyoruz ve yanlarındayız.”

HDP, ‘İŞ VE AŞ BULUŞMALARI’YLA SAHADA

Sahada ekonomik sorunları görünür kılmaya çalışan bir diğer muhalefet partisi ise Halkların Demokratik Partisi (HDP). Diyarbakır, İzmir ve Van’da, “İş ve Aş Buluşmaları” gerçekleştiren parti, üç gün süren, işçiler, esnaf, çiftçiler, kadınlar, gençler, işsizler, meslek odaları ve sivil toplum örgütleriyle bir dizi toplantı ve görüşme gerçekleştirdi.

HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katıldığı ‘İş ve Aş Buluşmaları’nda, partinin ekonomi, emek, sağlık, sosyal politikalar, ekoloji ve tarım komisyonlarından temsilciler de yer alıyor. Önümüzdeki günlerde Çukurova Bölgesi’nde bir ilde daha gerçekleşecek ekonomi temelli buluşmaların, 2021 yılı boyunca Türkiye’nin farklı noktalarında sürdürülmesi planlanıyor.

Ziyaretlerle şehirlerin ekonomik durumlarının tahlilini yaptıklarını belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan’a göre toplum çok öfkeli. Sahada esnafın, işçinin, işsizin, gençlerin büyük bir sıkıntı yaşadığını gördüklerini, yaptıkları tespitlerle partinin politikalarına yön verdiklerini söyleyen Paylan, “Bu ülkeyi ekonomik kriz girdabından çıkaracak politikalarımıza yön vermek üzere vatandaşlarımızın görüşlerini alıyoruz.  Büyük bir öfke var ama saraydakiler bunun farkında değil. Bu tespitlerimizi sahadan alıp Ankara’ya getireceğiz ve sorunları Meclis gündemine taşıyacağız” dedi.

‘BU BULUŞMALAR AYNI ZAMANDA SEÇİM HAZIRLIĞI’

Buluşmalarda şehirlerin ticaret ve meslek odaları, sendika temsilcileriyle de bir araya gelerek toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten Paylan, ekonomi gündemli ziyaretlerin aynı zamanda seçim hazırlığı da olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “İktidarın artık yönetemediğini görüyoruz ve son demlerini yaşadığını düşünüyoruz. Vatandaşlarımıza da ‘Umutsuz olmayın. Sorumluluk almaya hazır olacağız ve sizi bu ekonomik girdaptan çıkaracak projelerimiz, düşüncelerimiz var’ diyoruz. Bunu da bir seçim hazırlığı olarak yapıyoruz. Çünkü biz 2023 yılını beklemeden kuvvetle muhtemel bir seçim olacağını düşünüyoruz. HDP’nin de çok daha güçlü bir şekilde karşılık bulması için bu çalışmayı yapıyoruz. Meclis’te şu andaki varlığımızı iki katına, oylarımızı 6 milyondan 10 milyona çıkarmak için vatandaşın yalnızca kimlik, özgürlük meselelerini değil ekonomik meselelerini de öne çıkarmak hedefindeyiz. Hedefimiz yalnızca AKP’yi taşlamak değil yeniyi konuşmak ve çözüm önerileri sunmak. Politikalarımıza yön vermesi için vatandaşların görüşlerini alıyoruz ve ekonomi komisyonları olarak ciddi hazırlıklar içerisindeyiz. “

İYİ PARTİ İKİ FARKLI EKİPLE SOKAKTA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir yılı aşkın süredir Türkiye’nin farklı noktalarına yaptığı ziyaretlerle esnafın yaşadıklarını birinci ağızdan dinleyip, ekonomik sorunları Meclis’e taşıyor. Partisinin grup toplantılarında kürsüyü esnafa, gençlere ve kadınlara bırakarak onların sorunlarını doğrudan aktarmalarını sağlayan Akşener, sık sık Türkiye’nin asıl gündeminin ekonomi olması gerektiğini ifade ediyor.

Bu süreçte İYİ Parti, ekonomik tabloyu daha fazla gündeme getirmek adına iki farklı çalışma grubu oluşturdu. Partinin teşkilat başkanlığının organize ettiği bir ekip, milletvekilleri, genel idare kurulu üyelerinin de katılımıyla il gezileri düzenliyor. Esnafı ve resmî kurumları ziyaret eden bu ekip şehirde öne çıkan sorunları ve talepleri doğrudan merkeze aktarıyor ve partinin siyaset dili buradan gelen bilgilerle kurgulanıyor.

Partinin bir diğer ekibi ise, ekonomi alanında uzman TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Engin Usta gibi isimlerin de yer aldığı ‘Ekonomi Grubu’ adıyla oluşturuldu. Bu ekip de farklı illerdeki meslek örgütleri temsilcileriyle, iş insanlarıyla görüşmeler yapıp ekonomiye dair yaşanan sorunları ve talepleri kayıt altına alıyor. Antalya ve Konya’daki çalışmalarını tamamlayan ‘Ekonomi Grubu’nun önümüzdeki hafta İzmir, sonrasında da Aydın, Afyonkarahisar, Denizli, Isparta, Bursa, Gaziantep ve Şanlıurfa’da görüşmeler gerçekleştirmesi hedefleniyor.

‘TÜRKİYE’NİN ESAS GÜNDEMİ YAKALANIYOR’

İsmail Tatlıoğlu ekonomiye ilişkin yaptıkları görüşmelere dair, “Türkiye’nin röntgenini çekiyoruz” dedi. Sahada ekonomi başlığıyla yapılan çalışmaların olası bir seçime dönük adım olmadığını belirten Tatlıoğlu şöyle devam etti: “Bu çalışmalarla Türkiye’nin esas gündemi yakalanıyor. Bizim amacımız insanımızın sorununu tespit etmek. Türkiye’de bu saha çalışmalarıyla anladık ki gündüz yaşananlarla akşam konuşulanlar arasında büyük bir fark var. Türkiye’de gündüz insanımızın yaşadığı sorunlar ile akşam medyanın tartıştığı sorunlar birbiriyle irtibatsız. Biz sokaktaki insanımızın, kadınımızın, esnafımızın, sanayicimizin, işverenimizin, çalışanımızın sorunlarını siyasete aktarmayı amaçlıyoruz ve bunu yapıyoruz. Siyasetin gündemine bunu aktararak bunun tartışılmasını ve buna yönelik çözümlemelerin yapılmasını amaçlıyoruz. Ve Türkiye’yi yönetenlere bunu duyurmaya çalışıyoruz.  Bize milletimiz kredi verdiğinde de ne yapacağımızın hazırlığını yapıyoruz. Türkiye’nin gerçek gündemini, insanımızın gündemini siyasetin gündemine taşımaya çalışıyoruz.”

GELECEK VE DEVA PARTİLERİ DE ESNAFI, STK'LARI DİNLİYOR 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan da benzer çalışmalar yapıyor. Büyük olağan kongrelerini geride bırakan her iki partinin genel başkanları kalan il ve ilçe kongrelerini yapmak için şehir şehir geziyor. Gittikleri illerde kongrelerini yapan Davutoğlu ve Babacan ayrıca esnaf ziyaretleri ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaparak talepleri dinliyor, çözüm önerilerini anlatıyor.