Muğla'da kadın avukatların Dilara Yıldız açıklamasına barodan ret

Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'nun, öldürülen Avukat Dilara Yıldız için hazırladığı basın açıklaması, Baro Yönetim Kurulu tarafından gerekçesiz reddedildi.

Avukat Dilara Yıldız
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, İstanbul Tuzla'daki bir restoranda eski nişanlısı tarafından katledilen 29 yaşındaki Avukat Dilara Yıldız için bir basın açıklaması hazırladı. Ancak Komisyon, basın açıklamalarının, Muğla Barosu Yönetim Kurulu’nca gerekçe sunulmadan onay görmediğini ve kendilerine yayımlamaları için başka bir açıklama metni gönderildiğini açıkladı.

'ERKEK TAHAKKÜMÜ KARŞISINDA ÇARESİZ DEĞİLİZ'

Komisyon’dan yapılan yazılı basın açıklama şöyle:

“Muğla Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak Oktay Dönmez isimli bir erkek tarafından katledilen meslektaşımız Dilara Yıldız için yayınlamak üzere hazırlamış olduğumuz basın açıklaması, hiçbir gerekçe sunulmaksızın ve tarafımıza başka ‘açıklama metni’ gönderilerek, Baro Yönetim Kurulu tarafından onay görmediğine dair karar ile reddedilmiştir. Elbette erkek tahakkümü karşısında biz kadın avukatlar çaresiz değiliz. Mensubu olduğumuz Baro Başkanının İstanbul Sözleşmesi hükümlerini sahiplendiğini açıklamasına rağmen, baronun yıllardır kadın hak ve özgürlük mücadelesinin yanında yer alan kadın avukatların yazdığı açıklamayı kabul etmekten imtina etmesi bizler için üzücüdür."

BARO BAŞKANI UZUN: METNİN USLUBU KURUMSAL KİMLİĞE UYGUN DEĞİL

Konu ile ilgili soruları yanıtlayan Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun ise, “Metnin üslubu kurumsal kimliğe uygun değil diye uygun görülmedi. Kurumsal kimlik, öz, öfkeden ırak ama sonuç odaklı olur. O nedenle ona uygun olmayan ifadeler vardı. Bu uğurda çalışan bütün yargı mensuplarını da töhmet altında bırakan bir durum var. Yargı sanki bununla uğraşmıyormuş gibi bir algı vardı. Kişisel düşünceleri olabilir ama bunu Muğla Barosu kimliği altında söylemek doğru olmaz. Bizim olayı kınayan açıklamalarımız bir gün öncesinden yayınlanmış durumda" dedi.  

'UYGUN GÖRÜLMEYEN' METİN

Komisyon’un Baro Yönetim Kurulu’na sunarak yayımlamak istediği basın açıklaması ise şöyle:

“Dilara Yıldız, Oktay Dönmez isimli erkek tarafından herkesin gözü önünde silahla vurularak öldürüldü. Üzgün ve öfkeliyiz! Fail, tek bir erkek değil. Bu erkeği, suç işlemeye cesaretlendiren iktidar ve kurumları, ısrarla uygulanmayan yasalar nedeniyle erkek failleri adeta infaz yöntemlerine dayandırma cesareti de fail. Kadına yönelik şiddete seyirci kalan kurumlar, erkekleri cezasızlık ile ödüllendiren yargı da fail!! Dilara Yıldız'ın öldürülmesinin engellenmemiş olmasını kabul etmiyoruz! Dilara Yıldız'ın öldürülmesinin engellenememiş olmasını kabul etmiyoruz! Şiddeti önlemekte somut ve etkin tedbirler öngören İstanbul Sözleşmesi'nden hukuka aykırı çekilme iradesi, devleti yönetenlerce şiddetin önlenmek istenmediğinin aksine faillere cesaret verme isteğinin en bariz kanıtıdır! İstanbul Sözleşmesi hükümleri halen geçerlidir! Sözleşmenin eksiksiz olarak uygulanması için mücadelemizi sürdüreceğiz! Katilin hak ettiği en ağır cezayı alması yanında meslektaşımız Dilara Yıldız'ın ölümünden sorumlu olan tüm etkenlerin araştırılması ve görevini yapmayarak cinayetin önünü açan sorumluların yargılanmasının da takipçi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız." (ANKA)