Muğla'da halktan zam tepkisi: Faturaları saray ödevesin gari

Muğla'da halk, elektrik ve doğal gaza yapılan zamları protesto ederek 'Faturaları saray ödevesin gari' yazılı pankartla hükümete seslendi.

Açıklama, Menteşe Kent Konseyi öncülüğünde CHP Muğla İl Başkanlığı ve halkın da katılımı ile Menteşe’de Sınırsızlık Meydanı’nda yapıldı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla’da Menteşe Kent Konseyi, elektrik ve doğal gaza gelen zamları protesto etti. Halkın da katıldığı eylemde Muğla Kent Konseyi Sekreteri Gülçin Kınay, "Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğal gaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir. Enerji bir insan hakkıdır. Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır" dedi.

Eyleme katılanlar ellerinde, “Faturaları saray ödevesin gari”, “Tek çare kamulaştırma”, “Zamlar geri alınsın” yazılı dövizler taşıdı. 

Muğla'da halk faturaları ellerinde taşıdıkları dövizlerle protesto etti. 

'HER GÜN YENİ ZAMLARA UYANIYORUZ'

ANKA'nın haberine göre Menteşe Kent Konseyi adına açıklamayı okuyan Kent Konseyi Sekreteri Gülçin Kınay, şöyle konuştu: “Açlık, işsizlik ve yoksulluk derinleşerek devam ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kalırken, İşçinin, memurun, emeklinin maaşına yüzde 25-30 arasında zam yapılırken sadece elektriğe yüzde 127 zam yapılmıştır. Bu da emekçinin aldığı maaş farkının bile üzerine çıkmıştır. Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz olduk. Bıçak kemiğe dayanalı çok oldu. İşsizlik giderek artıyor, insanlar geçinemediği için intihar ediyor. Daha geçen ay Bodrum'da 24 yaşındaki Feyza Çanoğlu; işsiz kaldığı, ev sahibi onu evden çıkarmak istediği ve geçinemediği için intihar etti. Yine Bodrum’da çadırda yaşamak zorunda kalan 47 yaşındaki Barış Türkoğlu hayatını kaybetti.

'EKONOMİK BELİRSİZLİĞİN BEDELİNİ BİZ ÖDEMEK İSTEMİYORUZ'

Gıda ürünlerinden doğal gaza, akaryakıttan elektriğe kadar tüm ürünlere birbiri ardına gelen zamlar, emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdi. İktidar emeğe, emekçilere, çiftçilere, esnafa, kadınlara, gençlere, halka karşı adeta ekonomik darbe yapıyor. Göz göre göre ve sonucu bilinen ekonomik politikalarla emek ucuzlatılıyor, işsizlik, güvencesizlik arttırılıyor. Garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşla şirketler zengin ediliyor. Elektrik dağıtım şirketleri aldığı elektriği bizlere yüzde 600’e varan oranda kâr ederek satıyor. Bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir!  Kara kışın ortasında, bu hayat pahalılığı ve ekonomik kriz içinde yurttaştan daha fazla fedakarlık beklememek gerekir. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini biz ödemek istemiyoruz. 

'ENERJİ BİR İNSAN HAKKIDIR'

Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğal gaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir. Enerji bir insan hakkıdır. Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır. Kalıcı çözüm için elektrik başta olmak üzere su doğal gaz ve benzeri yaşamsal ihtiyaçlara yönelik tedarik ve dağıtım süreçleri derhal kamulaştırılmalıdır.  Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir. Hızla artan fiyatlar karşısında ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.

'ÇÖZÜM FATURALARIMIZI BİREYSEL ÖDEMEMEK DEĞİL'

Menteşe’de yaşayan esnaf Naci Elma ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Esnaf olarak sadece şunu söyleyebilirim evdekinden farklı bir durum değil. Kiramızdan daha fazla elektrik faturası ödüyoruz. Bu işin nereye varacağını bilmiyoruz. Çünkü gelen zamları fiyatlarımıza yansıtma şansımıza yok. İnsanların alım gücü de ortada. Bu meseleye dair benim kendi şahsi fikrim şudur, acilen bir kamulaştırma gelmesi gerekiyor. İktidarın gidip gelen iktidarında devletin bütün asli kaynaklarını kamulaştırması gerekiyor. Yoksa zamların geri alınmasıyla da kısa vadede çözülebilecek bir sorun değil. İnsanlar maaşlarına zam aldılar, biz de çalışanlarımıza zam yaptık. Ama daha biz zammı yapmadan o zam arada eridi. İnsanların ev kiralarına, doğal gazlarına, elektriklerine zam geldi. Dediğim gibi bu mesele de çözüm faturalarımızı bireysel ödememek değildir. Bu mesele de ki çözüm acilen birilerinin iktidardan indirip, iktidara gelip elektriği, suyu kamulaştırmaktır. Mücadele edeceğiz, iktidarı alaşağı edeceğiz. Gelen iktidar da tüm kurumları kamulaştıracak.” (HABER MERKEZİ)