Mozambik Tabip Odası ve Mozambik Doktorlar Birliği, Facebook üzerinden yaptıkları ortak açıklamada, 18-26 Ekim tarihleri arasında 73 silahla yaralama vakasının kayıtlara geçtiğini ve 10 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise pek çok kişinin hastaneye gitmemesi sebebiyle gerçek can kaybının daha yüksek olabileceğine işaret etti. HRW, Mozambik'teki seçim protestolarıyla bağlantılı olarak 11 kişinin öldüğünü, 50’den fazla kişinin ciddi kurşun yarası aldığını bağımsız olarak teyit edebildikleri bilgisini verdi.
Ülkede 9 Ekim'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 71'ini alan Chapo birinci olurken, en yakın rakibi Podemos Partisi’nden Venancio Mondlane oyların yüzde 20'sini almıştı. Seçim sonuçlarına itiraz eden Mondlane, yaptığı açıklamada, taraftarlarına bir hafta boyunca grev ve gösteri çağrısı yaptı.
Taraftarlarının yarından itibaren ülke çapında gösteriler düzenlemesini isteyen Mondlane, tüm destekçilerini 7 Kasım'da başkent Maputo'ya davet etti.