'Mozambik'te IŞİD yanlısı militanlar çocukları kafalarını keserek öldürüyor'

Güney Afrika ülkesi Mozambik'te, IŞİD yanlısı militanların çocukları 'kafalarını keserek öldürdüğü' kaydedildi. 12 yaşındaki oğlunun öldürüldüğünü izlemek zorunda kaldığını aktaran bir anne "Hiçbir şey yapamadık çünkü biz de öldürülecektik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli yardım kuruluşu Çocukları Kurtarın Vakfı (Save the Children), Güney Afrika ülkesi Mozambik'te IŞİD yanlısı militanların çocukları 'kafalarını keserek öldürdüğünü' kaydetti. Mozambik'in kuzeyindeki gaz zengini Cabo Delgado eyaletinde 11 yaşından küçük çocukların militanlar tarafından öldürüldüğünü belirten vakıf, bu çocukların aileleriyle konuştu.

'EN BÜYÜK OĞLUMU ALDILAR VE KAFASINI KESTİLER'

12 yaşındaki oğlunun kafasının kesilerek öldürüldüğünü söyleyen Elsa, 'çaresizce izlemek zorunda kaldığını' aktardı. "Gece köyümüz saldırıya uğradı ve evler yakıldı" diyen Elsa, "Her şey başladığında dört çocuğumla evdeydim. Ormana kaçmaya çalıştık ama en büyük oğlumu aldılar ve kafasını kestiler. Hiçbir şey yapamadık çünkü biz de öldürülecektik" ifadelerini kullandı.

'KÖYÜMÜZDE KALMANIN GÜVENLİ OLMADIĞINI ANLADIK'

Amelia isimli bir anne ise, 11 yaşındaki oğlunun öldürülmesinin ardından başka bir yere gitmek zorunda kaldıklarını anlattı: "Oğlum öldürüldükten sonra artık köyümüzde kalmanın güvenli olmadığını anladık. Başka bir köye kaçtık ancak birkaç gün sonra oraya da saldırdılar."

'BU ŞİDDET SONA ERMELİ'

Mozambik'te köylülerin vahşice öldürüldüğüne dair raporların daha önce de ortaya çıktığını söyleyen Çocukları Kurtarın Vakfı'nın Mozambik direktörü Chance Briggs, "Personelimiz, annelerin anlattıklarını duyunca gözyaşlarına boğuldu. Bu şiddet sona ermeli ve yerlerinden edilmiş aileler travmadan kurtulmaları adına desteklenmeli" dedi.

Geçtiğimiz kasım ayında, Mozambik devlet ajansı ülkenin kuzeyindeki IŞİD yanlısı militanların 50'den fazla kişiyi kafalarını keserek öldürdüğünü açıklamıştı. Diğer basın kuruluşları da militanların baskın yaptıkları bir köydeki futbol sahasını 'infaz mekanına' çevirdiğini, köylülerin kafalarını kesip bedenlerini parçaladıklarını yazmıştı.

Mozambik'in gaz zengini Cabo Delgado bölgesinde 2017'den bu yana hükümet güçleriyle cihatçı militanlar arasında çatışmalar yaşanıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bölgede bugüne kadar en az 2 bin 500 kişinin bu çatışmalar nedeniyle öldüğü ve 700 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Bölge, IŞİD'in Güney Afrika'daki en önemli merkezlerinden biri. (DIŞ HABERLER)