Moskova'daki Suriye zirvesinde 'istişarelere devam' kararı çıktı

Rusya'nın başkenti Moskova'da 4 ülkenin katılımıyla yapılan Suriye zirvesinde, tarafların görüşmeleri sürdürmesine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantıda taraflar istişarelere devam edilmesi konusunda mutabık kaldı.

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, 3-4 Nisan tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü istişareler gerçekleştirildi.

Taraflar, dışişleri bakanları toplantısının hazırlıklarına ilişkin hususları ele alırken, her ülke tutumunu ve görüşlerini "şeffaf ve açık bir şekilde" dile getirdi. Bu bağlamda, taraflar istişarelere devam edilmesi hususunda mutabık kaldığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığında, Bakan Sergey Lavrov'un açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık etti.

Toplantıya Rusya'yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran'ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye hükümetini temsilen de Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katıldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.

SURİYE: TÜRK ASKERLERİ ÇEKİLMELİ

Suriye'nin devlet haber ajansı SANA'da yer alan habere göre ise, toplantı öncesinde konuşma yapan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Türkiye de dahil tüm ülkelerden Suriye'deki askerlerini çekmelerini istediklerini söyledi.

"Suriye’nin Rus ve İranlı dostlarının Suriye ile Türkiye arasındaki iletişimi yeniden tesis etme çabalarına olumlu ve açık bir şekilde baktı" diyen Susan, "Ancak bu hedefe ulaşmanın objektif koşulları ve karşılanması gereken gereklilikleri vardır ve buna ulaşmak için gerçek bir irade ve ciddi bir diyalog olması gerekir. Bu şart ve gerekliliklerden ilkinin Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve birliğine tam bağlılık olduğu ve bu temel ilkenin sahada ivedilikle uygulanması gerektiği açıktır" dedi. 

RUSYA: TARAFLAR YAKLAŞIMLARINI SAMİMİ BİR TAVIRLA İFADE ETTİ.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının, Moskova’daki dörtlü görüşme sırasında, temasları sürdürme kararı aldığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, "Taraflar, yaklaşımlarını doğrudan ve samimi bir tavırla ifade ettiler ve temasları sürdürme konusunda anlaşmaya vardılar" denildi. (HABER MERKEZİ)