Moskova, güvenlik anlaşmasının taslağı paylaştı: NATO'nun genişlemesi durmalı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova tarafından önerilen Rusya ile ABD arasındaki güvenlik garantileri sözleşmesinin ve Rusya ile NATO ülkeleri arasındaki güvenlik anlaşmasının taslaklarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın yaklaşımıyla ilgili gerekli mantıksal açıklamaların, ilgili argümanların Amerikan tarafına sunulduğunu belirten bakanlık, sözleşme ve anlaşmaya istinaden ABD'nin barış ve istikrarın sağlanması için kritik önem taşıyan bu konuda Rusya'yla en yakın zamanda ciddi müzakerelere başlayacağını umduklarını vurguladı.

Sputnik'in haberine göre Rusya Dışişleri'nin 'Rusya Federasyonu'nun ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne Üye Ülkelerin Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Önlemlere İlişkin Anlaşma' başlığıyla yayınladığı taslak metinde 9 maddeye verildi.

'GÜÇ KULLANMA TEHDİDİNDEN KAÇINMA'

Madde 1: Taraflar, birbirleriyle ilişkilerinde işbirliği, eşit ve bölünmez güvenlik ilkelerini esas alır. Güvenliklerini bireysel olarak, uluslararası bir örgüt, askeri ittifak veya koalisyon kapsamında başkalarının güvenliğine zarar vererek güçlendirmez.

Taraflar, birbirleriyle ilişkilerinde tüm uluslararası anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmeyi ve ayrıca Birleşmiş Milletler'in amaçlarıyla bağdaşmayan her türlü güç kullanımından veya güç kullanma tehdidinden kaçınmayı taahhüt eder. Taraflar, diğer tarafların ulusal güvenliği için tehdit oluşturabilecek veya tehdit olarak değerlendirilebilecek koşul veya durumları yaratmamayı taahhüt eder.
Taraflar, askeri planlamada ve tatbikatlar sırasında olası tehlikeli durumlara ilişkin riskleri azaltmak için, karasuları dışındaki denizlerde ve üzerlerindeki hava sahasında meydana gelen olayların önlenmesine ilişkin hükümetlerarası anlaşmalarda ve ayrıca tehlikeli askeri faaliyetlerin önlenmesine ilişkin hükümetlerarası anlaşmalarda yer alan yükümlülükler de dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklere bağlı kalarak itidalli davranacaktır.

'ASKERİ FAALİYETLERİN ŞEFFAFLIĞI'

Madde 2Taraflar, ihtilafları çözmek ve sorunlu durumları düzeltmek çözmek için Rusya-NATO Konseyi de dahil ikili ve çok taraflı temelde acil istişare mekanizmalarını kullanır. Taraflar, düzenli ve gönüllülük esasına dayalı olarak, modern güvenlik tehditlerine ve meydan okumalarına ilişkin görüş alışverişinde bulunur, askeri tatbikatlar ve manevralar, askeri doktrinin ana hükümleri hakkında karşılıklı olarak bilgi sağlar. Askeri faaliyetlerin şeffaflığını ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla mevcut tüm güven artırıcı mekanizmaları ve araçları kullanır. Acil durumlarda taraflar arasında iletişim kurulması için 'acil' telefon hatları temin edilir.

KONUŞLANDIRILAN GÜÇLERİN YERLERİ 1997'YE DÖNECEK

Madde 3: Taraflar birbirlerini rakip olarak görmediklerini teyit eder. Taraflar, açık denizlerde ve onlar üzerindeki hava sahasında (öncelikle Baltık Denizi ve Karadeniz bölgesinde) olayları önleme mekanizmalarını geliştirmek için diyalog kurar ve etkileşimde bulunur.

Madde 4: Rusya Federasyonu ve 27 Mayıs 1997 itibarıyla Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün üye devletleri olan tüm taraflar, 27 Mayıs 1997 itibarıyla bölgede konuşlandırılan kuvvetlere ek olarak, diğer Avrupa devletlerinin hiçbirinin toprağına kendi silahlı kuvvetlerini ve silahlarını konuşlandırmaz. İstisnai durumlarda, bir veya birkaç tarafın güvenlik tehdidinin ortadan kaldırılmasının gerektiği durumlar ortaya çıktığında, bu tür konuşlandırmalar tüm tarafların rızasıyla gerçekleştirilebilir.

'TARAFLAR NATO'NUN GENİŞLEMESİNİ REDDEDER'
Madde 5: Taraflar, diğer tarafların topraklarındaki hedefleri vurabilecekleri bölgelere kara bazlı orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasını reddeder.

Madde 6 Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan taraflar, Ukrayna ve diğer devletlerin katılımı da dahil NATO'nun daha fazla genişlemesini engelleyen yükümlülükleri kabul eder.

Madde 7: Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan taraflar, Ukrayna'nın yanı sıra Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya'daki diğer ülkelerin topraklarında askeri faaliyet yürütmeyi reddeder. Rusya Federasyonu ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan taraflar, kazalar yaşanmasını önlemek için, Rusya Federasyonu'nun ve onunla askeri ittifak içinde olan ülkelerin, ayrıca Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyesi olan tarafların sınır çizgisinden itibaren her iki istikamette, genişliği ve yapısı üzerinde mutabık kalınan bir şeritte tugay seviyesinin üzerinde askeri tatbikatlar ve diğer askeri faaliyetler gerçekleştirmez.

Madde 8: İşbu Anlaşma, BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına ilişkin temel sorumluluğunun yanı sıra Tarafların BM Şartı'ndan doğan hak ve yükümlülüklerini etkilemez.

Madde 9: İşbu Anlaşma, imzacı ülkelerin yarısından fazlasının taahhüt rızalarına ilişkin bildirimlerin mutemete sunulduğu tarihten itibaren yürürlüğe girer. Söz konusu bildirimi daha geç bir tarihte teslim eden bir ülke için işbu Anlaşma, teslimat tarihinde yürürlüğe girer. İşbu Anlaşma'nın herhangi bir tarafı, mutemete ilgili bildirimi göndererek Anlaşma'dan çekilebilir. İşbu Anlaşma, sadece söz konusu taraf için, belirtilen bildirimin mutemet tarafından alınmasından [30] gün sonra yürürlükten kalkar. İşbu Anlaşma, Rusça, İngilizce ve Fransızca olarak düzenlenmiş olup her bir metin eşit yasal hüküm ifade eder ve mutemet sıfatına sahip hükümetin arşivlerinde saklanır.