'Mor Tır' yarın Adıyaman'da olacak

Feministlerin depremden sonra oluşturduğu Afet İçin Feminist Grup, deprem bölgesinde Mor Çadır kurdu. Dayanışma için hazırlanan 'Mor Tır' ise yarın Adıyaman'da olacak.

Google Haberlere Abone ol

ADIYAMAN - Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki ayrı depremin etkisi yıkıcı oldu. Son verilere göre 10 şehirde 42 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Aradan günler geçmesine rağmen deprem bölgelerinde yöneticilerin hâlâ krizi yönetmekte yetersiz kaldığı gözlemleniyor. Öte yandan birçok sivil toplum örgütü ve muhalefet partileri, imkanları ölçüsünde depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayarak yaralarını sarmaya çalışıyor.

Feminist kadınlar da depremlerden hemen sonra Afet İçin Feminist Dayanışma Grubunu oluşturdular ve  depremzede kadınlar,  LGBTİ+ bireyler ve çocukları önceleyen bir girişimde bulundular.

Depremlerin yıktığı şehirlerden biri olan Adıyaman'da karşılaştığım Tuğçe Canpolat da Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu'nda yer alıyor. Canpolat, Adıyaman'a Islahiye'den gelmişti ve sivil toplum örgütleri ile HDP'nin yardımları istifleyip dağıttığı depolarda çalışıyordu.

Canpolat, depremlerden hemen sonra örgütlendiklerini ve deprem bölgelerindeki kadınlar için neler yapabileceklerini tartışmaya başladıklarını anlattı. Afet bölgesindeki kadınların karşılaşabilecekleri zorlukları öngördüklerini belirten Canpolat, hızlı bir şekilde kadınların ihtiyaçlarını belirlediklerini ve bir kampanya başlattıklarını söyledi. Kadınlara ulaştırmayı hedefledikleri malzemeler arasında tırnak makasından pede, saç tokasından iç çamaşırına kadar kadınların günlük hayatta kullandıkları malzemeler bulunuyor. Topladıkları malzemeleri "Mor Tır" ile deprem bölgesindeki kadınlara ulaştıracaklar.

Canpolat, bu yardımların bir kerelik yapılmayacağını, "Deprem bölgesinde Mor Çadır kuracağız" sözleriyle vurguladı. Mor Çadır'larda Tütkiye'nin her tarafından feministler dönüşümlü olarak kalacaklar. Adıyaman ve köylerindeki kadınların ihtiyaçlarını hazırladıkları paketlerle gidermeye çalışacaklar. Bunun gibi maddi yardımların yanı sıra  kadınlara psikolojik destek de verecekler.

Canpolat, deprem yaralarını sarmanın aylar alabileceğinin farkında olduklarını vurgulayarak, nöbet sistemiyle deprem bölgesinde olacaklarını söyledi. Canpolat depremzede kadınlar için yapılacak yardımların sürekliliği olursa kıymetli olacağını belirterek hazırlıklarını buna göre yaptıklarını söyledi. Bunun için Adıyaman'dan başlayarak Hatay ve depremde zarar gören diğer illerde de çadır kuracaklarını vurguladı.

Çadırlar üzerinden sağlanacak koordinasyon ile kadınlara daha kolay ulaşma imkanı bulacaklarına dikkat çeken Canpolat, afetlerde kriz yönetiminin ve dayanışmanın cinsiyet odaklı olması gerektiğini vurguladı. Afet bölgesinde OHAL ilan edildiğini de hatırlatan Canpolat, "OHAL değil, deprem bölgesinde yaşanan krizin aşılmasını" istediklerini vurguladı.

Afet İçin Feminist Dayanışma'nın ilk "Mor Tır"ının yarın Adıyaman'a ulaşması bekleniyor.