‘Mor Tır’ Adıyaman’a vardı: Kadınları dayanışmaya bekliyoruz

Depremin ardından bir araya gelerek afet bölgesindeki kadınlarla dayanışmaya yönelik oluşturulan ‘Afet için Feminist Dayanışma’ ekibinin hazırladığı "Mor Tır" Adıyaman’a vardı.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ADIYAMAN- Maraş merkezli depremin etkilediği illerde çadırda kalmak zorunda olan kadınların yaşadığı zorluklar ve ihtiyaçları çok daha fazla. Özel ihtiyaçları ikinci plana atılan kadınlar, kaldıkları çadırın yanı sıra çocuklarının sorumluluğunu da üstlenmek zorunda kalıyorlar. Öte yandan kadınların ped ve iç çamaşırı gibi ihtiyaçları hala devam ediyor.
Depremin ardından İstanbul merkezli feministlerin kurduğu  "Afet İçin Feminist Dayanışma’ ekibi bu ihtiyaçları tespit ettikten sonra Adıyaman’a "Mor Tır" hazırladı. Bir haftadır beklenen "Mor Tır" bugün Adıyaman’a ulaştı.

‘MOR TIR BİR SEMBOL HALİNE GELDİ’

Afet İçin Feminist Dayanışma ekibinden Tuğçe Canpolat, bugün Adıyaman’a ulaşan Mor Tır’ın artık bir sembol olduğunu söyleyerek yola çıkış hikayesini anlattı, "Depremden hemen sonra İstanbul’da ve dışında olan feministler bir araya gelip bir toplantı yaptık. ‘Afet için Feminist Dayanışma’ diye bir grup kurduk. Ardından hızla depremzedelerle nasıl dayanışma gösteririz diye konuşmaya başladık. Bir kısmımız doğrudan deprem alanlarına gidip çalışmaya başladı. Bir haftanın sonunda da bir grup feminist olarak Adıyaman’a geldik. Buradaki arkadaşlarla görüşüp sahadaki ihtiyaçları tespit ettik."

‘KADINLARIN HİJYEN MALZEMELERİNE ULAŞIMINDAKİ SORUN DEVAM EDİYOR’

Canpolat, "İhtiyaçları tespit ettik. Kadınların doğrudan ihtiyaçlarını karşılayabileceğimiz, kadınlarla dayanışabileceğimiz bir ‘Mor Tır’ çıkaralım diye konuştuk. Bu 'Mor Tır'la da afetzede kadınlar ulaşamadıkları şeylere ulaşsın istedik. Bu yüzden bu kolilerin içine temel ihtiyaç olan tuvalet kağıdı, deterjan gibi malzemeler koyduk. Çünkü kadınların çamaşır yıkayacağı deterjan yok, leğeni yok ya da çadırda kalıyorlar, çadırda evini süpüreceği bir çalı süpürgesi yok. Bu ihtiyaçlarını dile getiriyorlar. Birçok kadın şampuan, sabun olmadığından bahsediyordu. Örneğin iç çamaşırının olmamasının ne kadar büyük bir sıkıntı olduğunu gördük" diye konuştu.

‘PEDE VE İÇ ÇAMAŞIRINA ULAŞMAK HALA BÜYÜK BİR SIKINTI’

Canpolat, "Sadece depremden değil, savaştan ve birçok başka olaydan da biliyoruz ki kriz zamanında kadınların durumları ikincil bir hal alabiliyor. Mesela bir kadın ped ihtiyacını yazdığında pedin zamanı mı denebiliyor. Böyle bir sürü durum var. Ya da kadınlar evdeki düzeni sağlamakta, hijyeni sağlamakta zorlanıyor. Her ne kadar eşit bir şekilde yapılmasını savunsak da aslında bu yükler hep kadınların omzunda. Evin temizliği, bakımı, yemeği yapmak hep kadınların omzunda. İki haftaya yakın bir zaman geçti ve hala iç çamaşırı büyük bir sıkıntı. Bu hijyen malzemelerinin olmaması uzun vadede salgın hastalıklara, kadınlara özel enfeksiyon, mantar gibi birçok şeye de yol açabilir" diyerek sorunların hala devam ettiğini belirtti.

Kadınların ihtiyaçlarını önceleyen Mor Tır’da hijyen malzemelerine ağırlık verildi. "Kadınları düşünerek şampuan, cımbız, tırnak makası, sabun, ped, iç çamaşırı, küçük bir el aynası, diş macunu, diş fırçası koyduk. Pek çok çadıra gittiğimizde ‘zaten hiçbir şeyimiz yok bizim, ne verseniz her şeyi isteriz, çünkü hiçbir şeye ulaşamıyoruz’ diyorlar" ifadelerini kullandı.



KADINLARA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Tuğçe Canpolat, birçok kadının farklı yerlerden destek olduğunu söyledi ve başka Mor Tırlar için dayanışmaya çağrısı yaptı. Canpolat, “Çarşamba günü 20 kişilik bir kadın ekibiyle İstanbul’dan yola çıktı, bugün de sabah saatlerinde indirdik. Bugünden itibaren Mor Tır içindeki malzemelere kadınların ulaşması için çalışmalara başlayacağız. Bir yandan da çadır kentte kadın çadırını kuruyoruz. Çadırda da kadınlarla sohbet etmek, onları dinlemek, onların yaşadığı o ağır durumu paylaşmak, ihtiyaçlarını birlikte tespit etmek için arkadaşlarla nöbetleşe kalacağız. Kolileri hem köylerde hem merkezde dağıtacağız. Ama koskoca bir afet bölgesi, bir tır ne yazık ki bütün kadınlara verebileceğimiz kadar yeterli değil. Pek çok ilde ihtiyaç var. Hatay’a da ikinci bir Mor Tır kalkmasını bekliyoruz. Umarız bir tır değil, onlarca Mor Tır kalkar. Bütün kadınların dayanışmasını bekliyoruz” dedi.