Mor Fihrist: ‘Kadınlar yok ki’ bahanesi ortadan kalkacak

Kadın uzmanların profillerinden oluşan ve medyada, siyasette, iş dünyasında kadınların sözlerini daha fazla dolaşıma sokmayı amaçlayan ücretsiz veri tabanı Mor Fihrist, 31 Mart’ta erişime açılıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA-Ana akım televizyon programlarında kadınların görüşlerine yer verilmemesi üzerine harekete geçen Demir Leblebi Kadın Derneği, 'Mor Fihrist' adında bir veri tabanı çalışması başlattı. 

Kadınların ücretsiz bir şekilde profil oluşturabildiği, kendi uzmanlık alanlarına ilişkin bilgileri girebildikleri Mor Fihrist, hem medya hem de sivil toplum örgütü çalışanlarının herhangi bir konuda kadınlara daha kolay ulaşabilmesini, bu sayede kadınların görüşlerinin daha fazla dolaşıma girmesini amaçlıyor. 

‘KADINLAR VAR MI Kİ’ BAHANESİNİ ORTADAN KALDIRALIM’

Kadın bakış açısının ve yorumunun politika önerilerini ve politika yapım süreçlerini zenginleştireceği düşüncesiyle yola çıkan Mor Fihrist’te bugüne kadar akademi, iş dünyası, sivil toplum gibi farklı alanlardan 50’ye yakın kadın bilgilerini girerek profil oluşturdu. 31 Mart 2021 tarihi itibariyle ‘www.morfihrist.org’ adresi üzerinden profil oluşturan kadınların uzmanlık alanlarına dair bilgilerin yer aldığı veri tabanına erişim sağlanabilecek. 

Demir Leblebi Kadın Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Sevna Somuncuoğlu, kurum ve kuruluşların, işverenlerin, siyasi partilerin, medyanın alanında sözü olan kadınlara ulaşması için oluşturulan veri tabanına ilişkin bilgi verdi.  Söz konusu veri tabanının ihtiyaçtan doğduğunu belirten Somuncuoğlu veri tabanının yola çıkış hikayesine dair şunları söyledi: “Kamuoyunda genişçe konuşulan ‘nafaka hakkı’ tartışmalarında, son dönemde bütün televizyon kanallarında, gazete röportajlarında, sivil toplumun düzenlediği panellerde sadece erkekleri görmekten çok sıkıldık. Herkes çok sıkıldı. Muhabirlere, yapımcılara ‘Neden kadınlara yer vermiyorsunuz’ dediğimizde karşılık olarak, ‘Kadınlar var mı ki’ sorusunu duyunca şok geçiriyoruz.  Biz de bu bahaneyi ortadan kaldıralım düşüncesiyle çalışmaya başladık. Çok da ilgi gördü. Bu siteyi alışkanlık haline getirip, bu bahanelere sığınmadan insanların araştırıp kadınlara ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz.”

‘BİZİM AKLIMIZ, FİKRİMİZ, SÖZÜMÜZ VAR’

İlk hedeflerinin “Kadınlar yok ki” bahanesini ortadan kaldırmak olduğunu belirten Somuncuoğlu, kadınların desteğiyle zamanla büyüyeceklerini ve kadınların sözlerinin daha fazla dolaşıma gireceğini söyledi. “Mor Fihrist’te kadınların profil oluşturmasını talep eden Somuncuoğlu şöyle devam etti: “Bizim aklımız, fikrimiz, analizimiz, sözümüz var. Bunları dolaşıma sokmak için de ulaşılabilir olmamız lazım. Özellikle medyada işler çok hızlı yürüyor, bunun farkındayız. Medya çalışanları bir an önce birilerine hızlı bir şekilde ulaşmak zorunda kalıyor. Kadınlara ulaşmak da o kadar kolay değil bunun hakkını da teslim ediyorum. Bunun için kadınların yapması gereken, ‘benim burada fikrim var’ı söyleyip, benim şu şu konularda sözüm, analizim var diyebilecekleri bir mecra bu. Kadınların bu mecrayı kullanmalarını istiyoruz.  Çünkü biz, ‘kadınlar yok ki’ bahanesini ortadan kaldırmak istiyoruz. Bunun için de kadınların da bu sitede var olması gerekiyor. Biz bir adres gösteriyoruz. ‘Gelin bu adresten kadınlara ulaşın’ diyoruz.“

Kadınlar, uzmanlık alanlarını da kapsayan bilgilerini girerek şu adres üzerinden profil oluşturabiliyor: 
https://www.morfihrist.org/ site/mor-fihrist-basvuru/